10 ok, amiért érdemes külföldön tanulni

Szerző: Diákszemmel

Ha van lehetőséged legalább Erasmussal fél évig külföldön tanulni, érdemes megfontolnod, hogy belevágj. Van rá legalább 10 jó okunk.

1. Jól mutat az önéletrajzodban

Amikor majd állásokra jelentkezel, egy leszel a nagyon sok ugyanolyan végzettséggel rendelkező jelentkező között. Kiemelhet téged, ha bele tudod írni, hogy külföldön is tanultál.

2. Végre nem lesz gond az angol

Ha itthon újra és újra próbálod magad rávenni a nyelvtanulásra, de mindig félbemarad, elhalasztódik, a külföldi tanulás ebben is segít majd. Egyrészt angol nyelvű előadásokat kell hallgatnod, másrészt pedig az új ismerősökkel mind ezen a nyelven fogsz beszélni – és az élesben gyakorlás jobb minden nyelvtanfolyamnál.

3. Ez nem olyan, mint a nyaralás

Külföldi országokban a legtöbbször turistaként járunk: azokon a helyeken fordulunk meg a leginkább, ahol a látványosságok vannak, és főleg további turisták vesznek minket körül. Ezzel szemben ha legalább egy fél évet ott töltesz az adott országban, látod a mindennapjait, és megismerheted az emberek mentalitását is.

4. Meglátod, mennyi félék vagyunk

Szokásaink hagyományokból és berögződésekből táplálkoznak: minél szűkebb körben mozogsz, annál erőteljesebben csak meglévő értékítéleteid tartod elfogadhatónak. Azonban ha találkozol teljesen más kultúrából érkező emberekkel, megláthatod, hogy ugyanazt a helyzetet mennyi féleképpen meg lehet ítélni, mennyi módon lehet reagálni. Ez nagyon üdítő tud lenni.

5. Ételek

Hiába a globális kultúra, minden országnak megvannak a saját kedvenc ételei és sajátos ízesítései. Nagyon klassz minél többet megismerni ezek közül.

6. Másfajta tanulás

Az egyetemek is hagyományokkal rendelkeznek, és itthon nagyjából mindenütt ugyanazzal az oktatási stílussal és ugyanazzal a tanulási móddal találkozol. Máshol azonban lehetnek egészen mások a szokások, és felfedezhetsz izgalmas, új módozatokat is a tanulásban.

7. Függetlenség

Egészen másfajta függetlenséget jelent, amikor számodra ismeretlen helyzetekben teljesen neked kell kitalálni, hogy mi lesz most a legjobb megoldás. Rá fogsz jönni, hogy megy, és ez szuper önbizalmat ad.

8. A saját kultúrád is más szemüvegen át látod

Biztos fogsz olyanokkal találkozni, akik már jártak Magyarországon, vagy tudnak legalábbis valamit róla. Érdekes lesz látni, hogy milyen megítélések élnek az otthonunkról a világban.

9. Spontaneitás

Azzal, hogy teljesen kizökkensz az itthoni rutinból, rengeteg spontán kalandban lesz részed. Itthon el sem indulnál, hozzá sem kezdenél, de ha máshol vagy, akkor vonzó izgalmas lehetőségnek tűnnek majd.

10. Saját magad is jobban megismered

Mindezekből, amit az előbb felsoroltunk, következik az is, hogy saját magad is sokkal jobban megismered majd egy ilyen külföldi kaland során. Ha kizökkensz a megszokásból, automatikusan afelé indulsz el, ami igazán érdekel. Így ha eddig még nem volt teljesen tiszta, azt is megtalálhatod, hogy mivel szeretnél foglalkozni, hogy mivel szereted a leginkább tölteni az időd, miközben izgalmas helyeken jársz és új embereket ismersz meg.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel