5 egyszerű tipp, hogy javíts a közérzeteden

Szerző: Diákszemmel

Mindannyiunkat elkap időnként a “depresszió”: a kedvetlenség, a motiválatlanság, amikor csak úgy általánosságban nincs kedvünk semmihez, és főleg a feladatokra alig tudjuk rávenni magunkat. Ilyenkor azonban megsegíthetjük magunkat néhány aprósággal!

1. Mozogj!

Igen, a testmozgás nem csak azért jó, hogy fittebbek legyünk és szebb legyen az alakunk, hanem bizony a jó közérzethez is hozzájárul. Intenzív testmozgás során ugyanis három olyan hormon is felszabadul, ami boldog érzéseket és eufóriát kelt bennünk: az endorfin, a dopamin és a szerotonin. Ráadásul a sport oldja a stresszt is.

2. Hallgass zenét és szánj időt a kedvenc tevékenységeidre

A zene is stimulálja a dopamin termelődését, és segíti a kreativitást. Hallgasd azokat a zenéket, amik mindig feldobnak, merülj el bennük vagy táncolj rájuk, és máris adtál magadnak egy kis löketet.

3. Állíts fel reális célokat

Erről már egy korábbi cikkben is írtunk: ha olyan célokat tűzöl ki magad elé, akár az adott napra, akár egy eredmény szintjén, ami nem reális, az rosszat tesz a hangulatodnak, hiszen végig a folyamat során is érzékelni fogod, hogy nem fog összejönni, és akkor csak kudarc élményed van.

Amikor tehát eldöntöd, hogy vágysz valamire, és el szeretnéd érni, akkor gondold végig, hogy mi reális. Természetesen lehet, hogy a határaidat fogod feszegetni, és extra munkára lesz szükség tőled, de fontos, hogy amit kitűzöl, azt meg is tudd csinálni.

4. Gondolj a jó dolgokra

Amikor tényleg rossz kedved van, gondolj mindazokra a jó dolgokra, amiknek mostanában örültél, amiket sikerült elérned. Persze, amikor nyűgösek vagyunk, akkor úgy gondoljuk, hogy ez nem sokat segít: “jó, ez tényleg jó volt, de most akkor is, csak úgy utálok mindent”. De hidd el, a tudatalattidnak segít, ha sorolod a jó dolgokat, és észre sem veszed, hatással lesz a hangulatodra.

5. Beszélj valakivel

Sokszor észre sem vesszük, hogy csak magunkban pörgünk egy problémán, és amikor leülünk valakivel, és kibeszéljük vele, akkor rájövünk, hogy nem is olyan nagy gond, vagy éppen könnyen megoldható. Találj valakit, akiben megbízol, és el tudod neki mondani, ami bánt! Ha nem is oldjátok meg, már attól jobb lesz a kedved, hogy beszéltél róla valakivel. Ez egy olyan “terápia”, amit sokszor azért nem valósítunk meg, mert nem is gondoljuk, hogy milyen sokat fog segíteni.

Forrás: topuniversities

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel