A Gyűrűk ura alkotója nem csak írt fantasztikus világokat, de festett is

Szerző: Diákszemmel

J.R.R. Tolkiennak hatalmas szerepe volt a saját világot teremtő fantasztikus művek formálásban: ha nincs a Hobbit vagy a Gyűrűk ura, ma talán el sem készül a Harry Potter vagy a Trónok harca. Kreativitása azonban nem merül ezeknek a világoknak a szóbeli ábrázolásában: Tolkien illusztrálta és térképekkel látta el alkotásait.

Középfölde megalkotása párhuzamosan zajlott mind verbális, mind vizuális formában. Eredeti rajzai közül szerencsére sok elérhető. Sőt, azt is tudjuk, hogy Középfölde bizonyos részeit saját gyerekkorának színhelye, Birmingham környéke inspirálta.

J.R.R. Tolkien első térképe a Gyűrűk urához (1937–49 körül). Courtesy of the Bodleian Libraries, ©the Tolkien Trust 1992, 2015.

A Hobbit eredeti közönsége Tolkien gyerekei voltak, és állítólag ők nagyon nem örültek, amikor apjuk az esti mesét közönség elé tárta. Sokat meg lehet tudni a rajzok melletti Tolkien-jegyzetekből is, amelyekből például kiderül, hogy Gandalf neve eredetileg Bladorthin lett volna.

J.R.R. Tolkien, The Hill: Hobbiton-across-the Water (1937).Courtesy of the Bodleian Libraries, ©the Tolkien Estate Limited 1937.
J.R.R. Tolkien, Conversation with Smaug, vízfesték illusztráció a Hobbit egyik jelenetéhez. Courtesy of the Tolkien Estate.

Érdekes, hogy saját illusztrációt Tolkien rossznak minősítette, holott a rajzok kifejezetten sokat adnak a hobbitok világához.

J.R.R. Tolkien, The Shores of Faery (1915), illusztráció a Szilmarilokhoz. Courtesy of the Tolkien Estate.
J.R.R. Tolkien, The Gardens of the Merking’s Palace, illusztráció egy novellához: Roverandom, írta 1925-ben először megjelent 1998-ban. Courtesy of the Tolkien Trust.
J.R.R. Tolkien. Courtesy of the Tolkien Estate.
J.R.R. Tolkien fantázia látkép (1915 körül). Courtesy of the Tolkien Trust, ©the Tolkien Trust 2015.

A rajzok most New Yorkban, a Morgan Library & Museumban vannak kiállítva, több egyéb Tolkien-relikviával együtt. Látható itt korai fotó róla és a feleségéről, illetve a Mikulás rajz, amit a gyermekének készített.

J.R.R. Tolkien 1911.-ben. A fotót készítette a H.J. Whitlock & Sons Ltd. stúdió, Birmingham. Courtesy of the Bodleian Libraries, ©the Tolkien Trust 1977.
Edith Bratt, Tolkien felesége, 17 évesen (1906). A fotót készítette a Victoria Studio, 201 Broad Street, Birmingham, courtesy of the Tolkien Trust, ©the Tolkien Trust 1977.
J.R.R. Tolkien rajza. Courtesy of the Bodleian Libraries, ©the Tolkien Estate Ltd 1976.

Forrás: artnet.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel