Így írj jól magadról

Szerző: Diákszemmel

Ha munkára jelentkezel és motivációs levelet kell írnod, vagy akár már a suliban kell egy olyan írást készítened, amiben a saját teljesítményed méltatod, az utálatos és nyomasztó feladat lehet. Hogyan fogj hozzá? Hogyan ne legyen klisés? Hogyan dicsérd magad?

Kezdj hozzá korábban, mint amikor ténylegesen meg akarod írni

Ne akkor kezdj el vele foglalkozni, amikor leülsz megírni, hanem előtte gondolkodj már rajta pár napig. Írd fel mindig, ami eszedbe jut, akár legyen az egy kiemelhető szempont, vagy egy szófordulat. Így mire valóban hozzákezdesz, már lesz miből kiindulnod.

Ne pánikolj és ne gondold túl

Ne úgy fogalmazd meg a mondatokat, hogy minden egyes szót tudatosan építesz egymás mögé. Kimódolt és természetellenes szöveget kapsz így, ami soha nem működik. Igyekezz minél természetesebben fogalmazni, az előre megírt jegyzeteidből egyszerűen fogalmazd meg a mondatokat. Mintha beszélnél!

Tagold a szöveget

Ne egy levegőre foglalj össze mindent, hanem legyen három-négy tematikailag elkülöníthető bekezdés, amelyeket frappánsan köthetsz egymás után. Ha már összeírtad a jegyzeteid, akkor láthatod, hogy nagyjából milyen logika mentén tudsz összekötni bizonyos információkat, és azokat egészítsd ki úgy, hogy nagyjából egyforma hosszú etapok keletkezzenek. Ilyen tematikai egység lehet a tanulmányok, a szakmai tapasztalatok, a személyes érdeklődés például.

Ne ess túlzásokba

Miközben ilyen szövegekben egyértelmű, hogy mindenki kifejezetten szépeket mond saját magáról, azért arra is figyelj, hogy ne ess túlzásokba. Ha te vagy az az ember, aki minden reggel úgy ébred fel, hogy bizsereg a tenyere az előtte álló feladatokért, és mindenben kiemelkedően jó eredményeket ér el, és mindenki szerint ő a legjobb mindenben, az nyilvánvaló, hogy így nem igaz. Jó taktika, ha kiemeled azt, amiben tényleg a legjobb vagy, vagy ami a legjobban érdekel, és azt helyezed a középpontba, az egyéb jó tulajdonságaid pedig diszkréten nevezed meg.

Rólad szóljon a szöveg

Még az előzőhöz kapcsolódik, hogy amikor visszaolvasod, akkor érezd, hogy rólad szól a szöveg, és nem arról az emberről, aki lehetnél, ha tényleg több energiát tennél a dolgokba, vagy aki szeretnél lenni. Ne olyan tulajdonságokat emelj ki, amit szerinted olvasni szeretnének, hanem amik valóban jellemzők rád.

Olvastasd el valakivel

Ha már egy ideje dolgozol a szövegen, akkor te nem látod tisztán. Add oda valakinek, amikor kész: de olyannak, akiről tudod, hogy őszintén el fogja mondani, hogy mi rossz benne. Fogadd meg a tanácsait, és változtass, amin kell.

Ezek a szövegek egyrészt teljesen feleslegesek, mert nyilván nem adják vissza, hogy milyen vagy te, de ugyanakkor pedig szükségesek, mert egyszerűen a formalitás miatt kellenek. A legjobb taktika, amivel próbálkozhatsz, hogy valami egyedit készítesz, amivel talán egy kicsit ki tudsz tűnni a sok ugyanolyan szöveg közül!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel