Így küzdd le az „újra suli” nyűgösséget

Szerző: Diákszemmel

Amikor elindul egy új félév, vagy szünet után kell újra suliba járni, az sosem kellemes. A pihenés biztos, hogy jobb volt, ehhez képest most újra időre kell járni valahova, figyelni kell, stb. Ha túl szeretnél lenni a kezdeti nehézségeken, adunk pár tippet.

Nézd meg az órarended, és állítsd össze minél tudatosabban

Először is, ha egyetemre jársz és te döntöd el, melyik órákat veszed fel, akkor azt is tartsd szem előtt, hogy jól szervezhető hetet tervezz magadnak. Ez egyénre szabott: ha neked az jó, hogy minden nap bejársz, de minden nap csak kevés órád van, akkor tudatosan próbálj erre törekedni, de ha neked az fekszik, hogy egy héten három nap kell bemenni, és a másik kettő szabad, akkor ne szúrj ki magaddal, és ne vegyél fel az üres napra egy órát.

Ha nincs túl nagy mozgástered, akkor pedig egyszerűen csak szemrevételezd a lehetőségeid. Nézd meg, melyik nap lesz a rövid napod, vagy melyiket kell elkönyvelni az utálatos-húzós napnak, amikor biztos nem fogsz tudni mást csinálni mellette. Ismerd meg az ellenséget, vagyis a munkahetet, és máris könnyebben kezelhető lesz.

Gondold végig, te hol, mikor tanulsz a legkönnyebben

Ha például nem tudsz tömeg közepén tanulni, akkor ne tervezd a buszos/vonatos utazásra valamelyik sulis feladat elvégzését, hiába kell 40 percet utaznod rajta. Úgysem fogsz haladni, és csak szenvedés lesz az egész. Vagy ha tudod, hogy délelőtt nem fog az agyad, akkor ne úgy számolj, hogy hétvégén reggeli után letudod a megcsinálnivalókat, és aztán szabad a délután.

Ismerd meg a saját preferenciáid, és hogy neked mi válik be, és ahhoz igazítsd a tanulási terveid. Mert ha tudod, neked milyen körülmények között megy jobban a tanulás, és úgy id időzíted, akkor sokkal hatékonyabb leszel, és kevesebb a nyűglődés.

Tervezz naptárral

Rengetegszer beleesünk abba a hibába, hogy hagyjuk, hogy határidők és megtanulnivalók folyamatosan nyomasszanak. Sokkal egyszerűbb, ha eltervezzük magunknak, hogy mit mikor fogunk megcsinálni. És ne valami ideális tervezetet gyártsunk, amit soha nem fogunk megvalósítani, hanem reálisat.

Ha valamit vasárnap estig kell megírni, akkor nem fogjuk az egész hetet ezzel tölteni. De ha eltervezzük, hogy szerda délután bemegyünk a könyvtárba, pénteken megírjuk a vázlatot, és szombat délután pedig elkészítjük magát a feladatot, akkor az vállalható, reális gondolat. Ha tartjuk magunkat a részfeladatok ütemezéséhez, akkor egyszerre csak kicsit kell megcsinálnunk, és megszűnik a nyomasztás is: látni fogjuk, hogy milyen szépen terv szerint haladunk.

Aludj

A szünet utáni időszakban, amikor kipihentek vagyunk, könnyen előfordul, hogy reggelig nézzük a sorozatot, a hajnali óra előtti este is az éjszaka közepéig fenn maradunk, mert most még bírjuk. De érdemes ezt kicsit visszafogottabban csinálni, mert így pont a vizsgaidőszakra, a húzósabb időszakokra fogunk teljesen elfáradni. Szóval ilyenkor is aludj azért.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel