Így oszd be hatékonyan az idődet

Szerző: Diákszemmel

Amikor elúszunk a feladatainkkal és csak határidőtől határidőig próbálunk valahogy túlélni, sokszor nem tudjuk, hogy pontosan hol csúsztak félre a dolgok, csak homályosan látjuk magunk előtt, hogy hát bizony sokszor halogattunk. De nem csak ez az egyetlen ok. Adunk pár tippet, hogy jobban kézben tudd tartani a saját időbeosztásod.

Ne tervezz többet, mint amit el tudsz végezni

Tipikus hiba, hogy egyetlen hétvégébe több feladat elvégzését be akarjuk zsúfolni, mint amit lehetséges megcsinálni. Ezt előre végig se gondoljuk, viszont hamar elkezdjük érzékelni, hogy nem haladunk úgy, mint szeretnénk. Akkor ez elkezd nyomasztani, látjuk, hogy félidőben még több van előttünk, mint mögöttünk, ezen idegesek leszünk, és emiatt végül annyi dolgot se tudunk megcsinálni, amennyi valójában kivitelezhető lenne egységnyi idő alatt.

Fontos tehát, hogy úgy tervezzük meg az elvégzendőket akár egy délutánra, akár egy hétre, hétvégére, hogy gondoljuk végig, reálisan mihez mennyi időre lesz szükségünk. Ne a legoptimálisabb idővel számoljunk, tervezzünk tényleg életszerűen.

Tervezz társasági életet és szabadidőt

Ha egy hétre előre tervezel, azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy fogsz időt eltölteni a barátaiddal. Vagy a hobbiddal. Sporttal. Ha ezeket teljesen kiveszed a számításból, akkor megint hamis képet kapsz, és ugyanott vagy, mint az előző pontban, hogy nem tudod teljesíteni, amit elterveztél, mert nem terveztél reálisan.

Írj fel mindent

Sokat segít, ha valamilyen formában összeírod a feladataid, amiket nem szabad elfelejtened. Így elkerülheted azt, hogy amikor nekiülsz megcsinálni a tennivalókat, akkor jut eszedbe, hogy igazából sokkal több van, mint gondoltad. És persze elkerülheted, hogy elfelejts megcsinálni dolgokat.

Vezess naptárat, to-do listát, állíts be emlékeztetőket

Sokan vagyunk, akiknek segít a haladásban a feladatokkal, ha vizualizáljuk azokat. Írd fel akár naptárba, hogy adott napokon mit szeretnél megcsinálni, vagy ha nem tudod ennyire szétosztani, akkor írj feladatlistát – és ezt priorizáld jól -, hogy láthatóvá váljon, adott napon mit kell elvégezned. És hogy ki tudd pipálni. Pipálni jó.

Az is egy jó taktika lehet, ha beállítasz magadnak emlékeztetőket, amikor hozzá akarsz kezdeni egy-egy feladathoz. Előre megtervezed, hogy adott napon mikortól akarsz foglalkozni valamivel. Így nem az van, hogy egész délelőtt nyomaszt, hogy hozzá kellene kezdeni, mert tudatosan eldöntötted, hogy délután 3-tól fogsz ezzel foglalkozni. Beállítasz egy emlékeztetőt, és a telefonod jelez, amikor le kell ülnöd hozzá.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel