Miért érdemes tovább tanulni BA diploma után?

Szerző: Diákszemmel

Amikor ott tartasz, nagy dilemmát okozhat a kérdés, hogy érdemes-e tovább tanulni BA diploma után: mire jó az MA? Van-e értelme elvégezni? Mondunk 5 érvet, ami amellett szól, hogy érdemes.

Még időt nyersz, hogy eldöntsd, pontosan mivel akarsz foglalkozni

Azzal, hogy tovább maradsz egyetemista, jobban megismered a saját választott szakterületed, és nyersz még egy kis időt, hogy eldöntsd, pontosan merre szeretnél majd elindulni, milyen irányban kezdenél munkát keresni.

Az MA már rugalmasabb

A mesterképzés már sokkal rugalmasabb, mint a BA, így könnyebben dolgozhatsz már egyetem mellett is, vállalhatsz diákmunkát, aminek segítségével megalapozhatod az anyagi függetlenséged.

A BA diploma sok helyen nem elég

Bár a munkáltatók fejében a mai napig sokszor nem tiszta, hogy mi az a BA vagy MA diploma, lehet, hogy épp a tudás hiányából fakad, hogy elvárnak egy mesterképzéses diplomát is. Vagy, bizonyos pozíciókhoz egyszerűen szükség van erre: ha később majd haladsz felfelé a szakmai ranglétrán, te sem akarod majd, hogy az szabjon gátat egy magasabb pozíció megszerzésének, hogy csak alapképzéses diplomád van. És hidd el, később nekilátni elvégezni a mesterszakot, na azt sem szeretnéd.

Tovább építheted a kapcsolataid

Onnantól kezdve, hogy kikerülsz az egyetemről, egy vagy a sok jelentkező közül egy önéletrajzzal. Ami segíthet, hogy könnyebben elindulj, megszerezz egy gyakornoki pozíciót, azok a releváns szakmai kapcsolataid. Ilyet pedig az egyetemen szerezhetsz. MA alatt a tanáraid is segíthetnek, hogy bejuss valahová gyakornokként, vagy ha néhány csoporttársad már elhelyezkedett valahol, szólhat, ha a munkahelyén még keresnek embert.

Magasabb fizetés

Minél magasabb végzettséged van, annál magasabb fizetésre számíthatsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel