5 tulajdonság, amire szükséged lesz, ha munkát keresel

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemen megtanulod mindazt, amire szakmailag szükséged lesz a munkád során, de a mi a helyzet azokkal a tulajdonságokkal, amik magához a munka elvégzéséhez szükségesek? Ezek az úgynevezett soft skill-ek, amelyek jelentősége újabban egyre nő. Így nem árt, ha az önéletrajzodban példával tudod alátámasztani, hogy rendelkezel velük.

Ezek azok a tulajdonságok, amik ahhoz kellenek, hogy együtt tudj dolgozni másokkal és hatékonyan végezd a munkád. Mire gondolunk pontosan?

Kommunikáció

Verbális és írásbeli kommunikációra is magas szinten lesz szükséged, amikor dolgozol, hiszen bármilyen munkát végzel, arról folyamatosan egyeztetned kell a kollégáiddal, be kell számolnod a főnökeidnek. Ha értelmesen és kulturáltan tudod magad kifejezni, az nagyban megkönnyíti a munkafolyamatokat.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy hatékonyságra törekedj a kommunikációban, így már az állásinterjún is: merj például bátran visszakérdezni, ha nem tudod pontosan, hogy mire kíváncsiak.

Problémamegoldás

Ez egy kritikus pont, hiszen a munkád során sokszor fogsz a rutintól eltérő helyzetbe kerülni. Nincs benn a főnököd, de egy bizonyos döntést meg kell hoznod, kinn vagytok egy rendezvényen, de egyvalamit elfelejtettetek magatokkal vinni. Ha ilyen helyzetben te vagy az, aki folyton másokat hívogat – akik maguk is épp egy megoldandó helyzet közepén vannak -, azzal nem leszel népszerű.

Fontos tehát, hogy meg tudd mutatni magadról: te képes vagy az újszerű helyzetekben is feltalálni magad. Az állásinterjúra tehát jó olyan példával készülni, amiben el tudsz mondani egy helyzetet, amit jól megoldottál.

Csapatmunka

Ez a legnehezebb, hiszen bármilyenek is a kollégáid, együtt kell tudnod működni velük. Ha ez nincs meg, minden lassabban és alacsonyabb hatékonysági fokkal halad. Ezért fontos, hogy azt is el tudd mondani, jól dolgozol csapatban.

Nem kell feltétlen azt állítanod, hogy te vagy a csapat vezetője, ha például egyértelmű a mentalitásodból, hogy nem vagy az. De ha mondjuk te vagy az, aki egy munkafolyamat során észben tudja tartani mindenki feladatait, vagy jó példákat tudsz hozni arra, hogy hogyan tudod újra felébreszteni a lendületet, mikor már mindenki elfáradt, azok hitelesebb példák, és fontosak.

Nyomás alatt dolgozni

Amikor szorít a határidő, és egyszerre csörög mindkét telefonod, de a kollégáid is öt percenként jönnek oda valami infóval, akkor bizony könnyű lefagyni. Fontos ezért, ha arra is tudsz valami példával készülni, amikor ilyen helyzetet is megoldottál.

Rugalmasság

A munkád során valószínűleg sok olyan nap lesz, amikor nem az átlagos tempó szerint kell dolgoznod. Változnak a munkakörülmények, kérnek tőled egy kis extrát, és fontos, hogy ezeken ne háborodj fel minden egyes alkalommal, hanem alkalmazkodj hozzá. Ha tudsz olyan példát hozni, amikor mondjuk diákmunkán voltál, és úgy volt, hogy egy meleg bódéban kell dolgozni az utcán, de a bódé beázott, és nektek kinn kellett lenni egész nap az utcán, árulni azokat a jegyeket – de nem volt semmi gond, mert feltaláltátok magatokat, az megint jól hangzik egy állásinterjún.

Ezeket a tulajdonságokat nem tanítják az egyetemen, pedig legalább olyan fontosak, mint a szakmai tudás. Ha elmész egy állásinterjúra, gondold végig, mi mindenre lehet szükség ezek közül a munkád során, és gondold végig, milyen példákat tudsz majd elmondani, hogy az interjúztató lássam rendelkezel ezekkel a tulajdonságokkal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel