6 tipp, ha te is minden nap elúszol és kapkodsz

Szerző: Diákszemmel

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, én a feladatokkal kapcsolatban kevés dolgot utálok jobban, mint mikor kapkodni kell. Márpedig nem ritka, hogy eljutok idáig, mert valahol jól elúsztam, és már csak azt veszem észre, hogy határidő van, kész kell legyen, és jesszusom mennyire kell rohanni. Mondok pár tippet, ami segít ezt egy kicsit visszafogni.

1. Mit kell megcsinálnod?

Már a nap elején gondold végig, hogy mi az, amit mindenképp meg kell csinálnod aznap. Velem gyakran előfordul, hogy elkezdek valami olyannal foglalkozni, ami még ráérne később is, belemerülök, és csak arra eszmélek, hogy ami SOS, ahhoz még hozzá se kezdtem, és mindjárt indulni kell.

Írj egy fontossági sorrendbe állított listát, és haladj rajta lépésről lépésre. Mindig mondom, hogy pipálni csodás érzés, és ha már listába szedted, attól eleve úgy érzed, hogy már haladsz is.

2. Tervezz az adott napra

Az is fontos, hogy gondold végig, egy adott napon mikor mennyi időd lesz foglalkozni a tennivalóiddal, melyik etapra mi fér be. Ha például az egyetemen két előadás között van másfél óra szüneted, már reggel tervezd el, hogyan fogod hasznosítani, ne ott próbálj improvizálni.

3. Igyekezz rugalmasan és realistán állni a terveidhez

Nekem az egyik top faktor a listán, ami a kapkodáshoz vezet, hogy minden feladattal az optimális idővel számolok, ami alatt el tudom végezni. Csakhogy a legtöbb dolog nem lesz kész annyi idő alatt, amennyi alatt kész lehetne, ha a leggyorsabb tempóban haladnék. Ezt belátni és így tervezni sokat segít a reális időrend megtervezésében.

4. Ne sajnáld az időt a tervezésre és az előkészületekre

A kapkodás egyik jele, ha ahelyett, hogy végiggondolnánk a tennivalót, összeszednénk, ami kell hozzá, inkább gyorsan belevágunk, hogy haladjunk már. De ez csalóka, mert sok esetben így tovább tart, ha nem készültünk előre – tehát fogadjuk el, hogy a nem látványos haladás is haladás tud lenni.

5. Kerüld a halogatást és a figyelemelterelő dolgokat

Nagy felfedezés volt, amikor rájöttem, hogy ha egy nap van egy feladat, amihez nagyon nincs kedvem, akkor azzal kell kezdeni. Szíve szerint az ember persze azt hagyná a legvégére, halogatja, amíg lehet. Csakhogy egész nap lassabban haladok minden mással, ha még tudom, hogy előttem áll az az egy feladat, amihez semmi kedvem.

6. Sportolj, mozogj egy kicsit a feladatok között

Amikor egy helyben ülünk, lassul a vérkeringésünk, kevesebb friss oxigén jut az agyunkba, és egyre lassulunk. De ha sétálsz egyet, futsz egy kört a ház körül, leszaladsz a lépcsőn és fel, kétszer, akkor felgyorsul a keringésed, és sokkal frissebben állsz neki újból a feladatoknak.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel