Halasztanál egy évet az egyetemen? Ez szól mellette, és ez szól ellene

Szerző: Diákszemmel

Ha halasztanál egy évet az egyetemen, annak jellemzően két oka szokott lenni: addig dolgozol, vagy tanulsz külföldön, vagy egy éves tanfolyamon valami mást. Mi szól mellette, és mi szól ellene, hogy belevágj?

Mellette: jól mutat a CV-dben

Akár munkatapasztalatot szerzel, akár a „sima” diplomádon felül valami egyéb tudást, az mindenképp jól mutat az önéletrajzodban, és segít később, hogy könnyebben szerezz munkát.

Minél jobban kitűnsz a hozzád hasonló egyéb jelentkezők közül, annál nagyobb a valószínűsége, hogy felfigyelnek rád a munkaadók. Ha tudsz arról beszámolni, hogy milyen releváns tapasztalatot szereztél, vagy az érdeklődésed, szakterületed témájában milyen elmélyültebb ismereteket szereztél, az vonzóvá tesz téged jelöltként.

Ellene: Kizökkensz az egyetem lendületéből

Ha gimi után azonnal felvettek, akkor gyakorlatilag egészen kicsi korod óta folyamatosan iskolába jársz. Ezért aztán teljesen természetes állapot neked, az órán ülés, a vizsgára készülés, a tanárra mint autoritásra tekintés. Aztán ha kizökkensz ebből a rendszerből, és elkezdesz egészen más szerepeket betölteni, nem a tanulóét, akkor onnantól kezdve nagyon nehéz újra visszaszokni.

Arról nem is beszélve, hogy senkit nem fogsz ismerni, hiszen a csoporttársaid már egy évvel előrébb járnak, te pedig a következő évfolyam óráira fogsz bejárni, ahol már rég kialakultak a közösségek. Más típusú élmény lesz tehát innentől az egyetem, de ha erre felkészülsz, akkor semmi gond nem lesz.

Mellette: segít megtalálni a neked való karriert

Ha egy évig megtapasztalsz valami mást, akkor az segíthet pontosabban látni, hogy mivel is szeretnél foglalkozni. A legtöbben ebbe csak az egyetem után fognak bele, és ha akkor jönnek rá, hogy jó lett volna más szakirány felé elindulni, becsatlakozni az egyetemi rádióba, akkor bizony késő bánat.

Neked viszont nem, a frissen megszerezett tapasztalataiddal új dolgokat is kihozhatsz az egyetemből.

Ellene: lehet, hogy nehezebb lesz megszerezni a diplomád

A te terved az, hogy egy évet töltesz ezzel a mással, utána pedig folytatod az egyetemet. De ebbe azért beleszólhat pár dolog. Például ha egy komolyabb szakmai gyakorlaton töltötted ezt az egy évet, és te is szereted, tényleg jó vagy, és felajánlják, hogy maradj ott. Nehéz erre nemet mondani, hiszen nem biztos, hogy az egyetem után szembejön még egyszer egy ilyen lehetőség. Akkor viszont az egyetemen marad a levelező szak, ha valahogy meg szeretnéd szerezni a diplomád – márpedig arról semmiképp ne mondj le.

Nem lehetetlen megcsinálni persze, az is lehet, hogy mind az egyetemen, mind a munkahelyeden jófejek lesznek, és segítenek neked abban, hogy befejezd a tanulmányaid.

Ha azért vállalnál munkát, hogy pénzt szerezz, akkor érdemes egyetem mellett diákmunkát keresni, ami a legtöbb esetben igen rugalmas, és összeegyeztethető a tanulmányaiddal.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel