Hogyan tűnj ki munkára jelentkezéskor a többiek közül?

Szerző: Diákszemmel

Nem titok, hogy amikor munkára jelentkezel, akkor sok egészen hasonló végzettségű jelentkezővel versenyezel, akik mind kiváló kommunikációs készséggel rendelkeznek, és nagyon jól dolgoznak csapatban. Mit tegyél tehát te, hogy az önéletrajzod egy kicsit érdekesebb legyen, mint a többieké?

Erősségek

Nézd át, hogy az álláshirdetésben pontosan mit várnak el, és gondold végig, neked milyen olyan tapasztalatod van, ami mutatja, hogy te pontosan rendelkezel azzal a képességgel. Arról van szó tehát, hogy ne kimásold az elvárt készségeket, hiszen ezt megteheti mindenki más is, hanem példákkal igazold, hogy rád ez valóban jellemző, írj le tapasztalatot, aminek megléte bizonyítja, hogy birtoklod az elvárt készségeket.

Fontos, hogy ne írj le olyat, amivel viszont nem rendelkezel, csak azért, mert elvárják. Egyszerűen azért, mert semmi értelme.

Motivációs levél

A motivációs leveled ne a szép kerek mesélő mondatokkal induljon, hanem a számodra legelőnyösebb tények megemlítésével. Az első pár mondatban van lehetőséged a legjobban felhívni a figyelmet, tedd is meg. Bátran vágj a közepébe azzal, hogy miért te vagy alkalmas a munkára. Emeld ki a legcsábítóbb végzettséged és tapasztalataid, majd pedig őszintén írj arról, hogy miért érdekes neked ez a munka.

Kerüld a sablon mondatokat, azokat már tényleg annyian elhasználták, hogy azzal az erővel egy üres levelet is küldhetnél.

Amikor korábbi tapasztalatokról írsz, ne csak azt írd le, mi volt a feladatod, hanem azt is, mit értél el. Lehet ez egy diákmunka is, ha az ott elért sikereidet le tudod fordítani a jelenlegi jelentkezéseddel kapcsolatosan érdekes sikerre.

Se az önéletrajzod, se a motivációs leveled ne legyen túl hosszú. Senki nem olvassa végig, és még a végén épp a fontos dolgokról terelődik el a figyelem. De közben persze arra is figyelj, hogy túl rövid se legyen, az pedig olyan hatást kelt, mintha nem foglalkoznál az egésszel, csak gyorsan el akartad volna küldeni.

Mielőtt elküldöd

Mindenképp nézd át, hogy ne maradjon benne helyesírási hiba. Nem tudhatod, de lehet, hogy ez az első szűrő: aki annyira sem foglalkozott a jelentkezésével, hogy alaposan átnézze, azt azonnal kizárják.

Miután elküldted

Ne félj pár nappal a jelentkezés elküldése után felhívni a céget, ahova jelentkeztél. A lelkesedésed még szimpatikus is lehet, vagy éppen az is előfordulhat, hogy túl sok önéletrajzból behívtak néhányat, anélkül, hogy mindet átnézték volna, de ha te már így telefonáltál, téged is behívnak egy beszélgetésre. Veszíteni semmit nem veszíthetsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel