Így szerezz egy kis inspirációt

Szerző: Diákszemmel

Utálatos dolog, amikor meg kellene csinálni a feladataid, de nyűgös vagy, semmi kedved hozzá, és érzed, olyan is, amit végül megcsinálsz. De az az igazság, hogy fel tudjuk pörgetni saját magunkat, és utána sokkal könnyebben megy majd. Ahogy Agatha Christie mondta, a legjobb időszak egy regény tervezéséhez a mosogatás, most mi is adunk néhány alternatív tippet, hogy mivel szerezhetsz némi inspirációt.

Olvass

Inspiráció alatt született alkotások téged is inspirálhatnak. 🙂 Ha olvasol egy regényt, az egész másfajta szellemi tevékenységet követel meg tőled, mintha TV-t nézel, vagy böngészed a telefonod. És ha már beindulnak a kognitív képességeid, az kihat a feladataid elvégzésére is.

Mozogj

Ha elmész tempósan sétálni, felgyorsul a vérkeringésed, több friss oxigén jut az agyadba, és jobban jönnek a gondolatok. Ha ülsz a beadandó felett, és nem jutsz semmire, menj el sétálni: vagy menj egyedül, és gondolkodj a témán, vagy menj valaki olyannal, akivel tudsz beszélni a témádról, és a közös gondolkodás hozhat friss ötleteket.

Változtasd meg a környezeted

Ha mélypontra jutottál, menj el egy kávézóba a laptopoddal, vagy ülj be a könyvtárba. Már a helyváltoztatás is segít. Vagy Agatha Christie nyomán kezdj el rutin-cselekvéseket végezni otthon, mosogass el, zuhanyozz le – közben is elkalandozhatnak a gondolataid, és olyan új ötletek is az eszedbe juthatnak, amik ugyanabban a pózban görnyedve a laptop felett sose jutottak volna.

Csinálj valami mást

Ha van olyan hobbid, ami valós fizikai cselekvést kíván, és a két kezeddel végzed, mondjuk szeretsz rajzolni vagy bútort festeni, akkor merülj el ebben egy kicsit. Ez ellazít, és felszabadítja az inspirációt.

Próbálj ki valami újat

Nagy szólam a “mozdulj ki a komfortzónádból”, és bár én ebben alapvetően nem hiszek (mármint abban, hogy tényleg csak akkor lehetsz igazán boldog, ha mindig kísérletezel a komfortzónádon kívül), az biztosan igaz, az új helyzetek adnak egy adrenalin löketet, ami még jól is jöhet a hatékonyság szempontjából.

Ne pánikolj

Az viszont biztos, hogy ne pánikolj, ha nagyon nem megy, mert azzal csak még jobban befeszülsz, és még kevésbé fog menni. Mindenképp csinálj valamit, valami aktivitást, ami kizökkent a nem megy, és úristen, kész se leszek gondolatfolyamból.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel