Így vedd rá az embereket, hogy kitöltsék a kérdőíved a beadandóhoz

Szerző: Diákszemmel

Amikor a beadandódhoz kérdőív-kitöltőkre is szükséged van, akkor csak posztolgatod a Facebook-on, és jobb esetben pár barátod kitölti, de elég ciki aztán beleírni, hogy „10 válasz alapján..”. Hogyan lehet tehát mégis több kitöltőt szerezni?

Az emberek nem szeretnek kérdőíveket kitölteni, mert lássuk be, elég unalmas dolog válaszolgatni a kérdésekre, sőt, ha olyan a téma, még kellemetlen is – hiába tudja az ember, hogy anonim a válaszadás, akkor is. De ha neked olyan a témád, hogy kell a beadandóban egy fejezetet szentelni a kérdőív eredményeinek kielemzésére, akkor bizony megkerülhetetlen a dolog, és valahogy válaszokra kell szert tenned.

Keress a témába vágó Facebook-csoportokat

Bár kérdőívet kitölteni unalmas, de az is van, hogy az emberek szeretnek magukról beszélni. És ha olyan témában kérdezed őket, ami nekik kiemelten fontos, akkor lehet, hogy szívesen elmondják a válaszaikat. Keress ezért a témádhoz kapcsolódó Facebook-csoportokat, és ott tedd közzé a kérdőívet – de legyél udvarias, nehogy a kérés miatt azonnal töröljenek a csoportból.

Arra is vigyázz a csoport kiválasztásánál, nehogy ez torzítsa a válaszaid: ha arra vagy kíváncsi, milyen az elfogadottsága a macskák háziállatként tartásának nálunk, akkor ne egy macska-rajongó csoportban oszd meg a kérdőíved, mert az nem egy reprezentatív kép.

Fogj egy tabletet és szólítsd le az embereket

A legjobb, ha ezt az egyetemen tudod megtenni, ott talán még jobban meg is állnak. Itt arra figyelj, hogy ha olyan a téma, hogy talán mást válaszolnak, ha nem anonim a kitöltés, akkor inkább ülj le velük és add oda a tabletet, hadd csinálják egyedül.

Keress egymást segítő Facebook csoportokat

Az érdeklődés alapú csoport keresés mellett még jó lehet, ha olyan egyetemi csoportokat keresel, amik kifejezetten erről szólnak, jegyzeteket osztanak meg egymással, kérdőíveket töltenek ki egymásnak. Jól jöhet, ha itt már előre gondolkodsz, és te is teszel valami a csoport tagjaiért, hogy majd amikor te kérsz, szívesebben segítsenek.

Ajánlj fel nyereményt a kitöltőknek

Ehhez persze szükség van arra, hogy a kitöltés ne legyen anonim. De kisorsolhatsz egy finom csokit, ami máris motiváló tényező. 🙂

Készítsd el úgy a kérdőíved, hogy a kitöltők kapjanak visszajelzést magukról

Itt persze téma-függő, hogy meg tudod-e valósítani. De ha olyan a témád, hogy a válaszok alapján kirajzolódik, hogy mondjuk ki extrovertáltabb, ki introvertáltabb típus, akkor sokkal szívesebben fogják kitölteni az emberek, mert azt viszont már nagyon szeretik, ha magukról kapnak egy állítást a válaszaik alapján. Ezt nagyobb munka elkészíteni, de ha sok választ szeretnél, akkor elég jó recept!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel