4 dolog, amit nem tanítanak meg az egyetemen

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem az az intézmény, ahol megszerzed a tudást, amivel a leendő munkádat majd el tudod végezni. Igaz? Hát, részben. Az egyetem nagyon hasznos, és jó esetben egy kifejezetten kellemes szakasz lesz az életedben, de van pár dolog, amire azért nagyon nem készítenek fel.

1. Milyen is lesz dolgozni a való életben

Az egyetem elsősorban az akadémiai tudásra és ennek gyakorlati alkalmazására fókuszál, de arról egyáltalán nem esik szó, milyen egyéb feladataid lesznek a munkád során, és ezeken hogyan lásd el. Például, hogy megvan a tudásod az excel tábla tartalmához, de hogy ezt hogyan vidd fel valóban abba a táblázatba úgy, hogy abból a kollégáid számára hasznos adatok legyenek kinyerhetők?

Vagy éppen arra, hogy hogyan maradj hatékony egy irodai székben 8 órán keresztül, hogyan találd meg a szereped a saját részfeladatodban, és hogyan oszd be az időd egy munkanapon? Az a fajta problémamegoldás és csapatban dolgozás, szervezőkészség, amire a munkád során szükséged lesz, épp olyan fontos, mint a munkához szükséges szaktudás.

2. Hogyan is boldogulj majd egy munkahelyen

Egészen mások a szerepek, a hierarchia, amibe persze bele lehet rázódni, de amikor megérkezel az egyetemről, még nagyon nem fogod tudni értelmezni.

Hogy kihez lehet csak úgy bekopogni, vagy kinek kell előtte írni, hogy ha lenne pár perce, szeretnél valamit megbeszélni. Hogy hogyan kell kommunikálni a kollégákkal, amiben van egy kevés távolságtartó udvariasság. És főleg az, hogy itt már ki kell állnod magadért, és tudnod kell, hogyan csináld – mert itt már senki nem fog gardírozni, és nem játszhatsz a megúszásra sem, mert azzal csak a saját pozíciódnak ártasz.

Ezért nagyon hasznos, ha már az egyetem alatt végzel diákmunkát, mert akkor megtanulod ezeket az alapvető viselkedési normákat és szerepeket, és sokkal könnyebb dolgod lesz a későbbi munkahelyeden.

3. Realizmus

Az egyetemen a tanáraid elhivatottak a szakmájukkal kapcsolatban, így végülis érthető, hogy nem annyira a praktikus szempontokat, mint az idealista elképzeléseket, a lehetséges megvalósításokat adják át neked. Csakhogy ez hamis elvárásokat ébreszthet benned a leendő munkáddal kapcsolatban. Amikor odakerülsz majd az új munkahelyedre, ott nem egy olyan csapat fog fogadni, amelyik épp igyekszik megváltani a világot, és csak a te új ötleteidre vártak, hogy tökéletes legyen a gépezet. Sokkal inkább végzik a napi rutinjukat, intézik a kisebb lépéseket, és, lássuk be, az egyes kollégák elsősorban a saját kis előnyeik kiharcolásával vannak elfoglalva, nem a nagy egésszel.

Persze merj nagyot álmodni, és legyenek céljaid, de fontos tisztán látnod, hogy ne érjen csalódás amint odakerülsz.

4. Érettség

Amit már a második pontban is említettünk, ez az önállóság, független munka képessége – aminek az egyetem kifejezetten ellene dolgozik. Amíg tanulsz, csak a leadási határidők állnak szigorúan a fejed fölött, és az osztályzat az egyetlen testet öltött visszacsatolás a teljesítményedre. A munkád során azonban már senkit nem fog érdekelni, hogy te hogyan osztod be az időd, és mit kezdesz a feladataiddal: nem te és a teljesítményed érdekled a főnöködet, hanem az az eredmény, amit ez jelent a cég szempontjából.

A munkahelyeden már sokkal inkább magadra vagy utalva, a kollégák nem olyan „bajtársak”, mint az egyetemen a csoporttársak. Ne hagyd, hogy ez elkedvetlenítsen, de készülj fel rá, hogy meg kell tanulnod magadnak kitűzni kis célokat, és saját magadat vállon veregetni, amikor elérted őket.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel