4 meglepően egyszerű tipp a tanuláshoz

Szerző: Diákszemmel

Egy beadandó megírása, vagy a közelgő zh, dolgozat, vizsga ideje igazi mumus lehet. De ha megfogadod az alábbi négy tanácsot, egyszerűbb lehet az életed!

Ne halogass

Öngerjesztő folyamat, amit teljes egészében magunknak csinálunk, és utálatos érzés. Pedig egészen könnyen kivédhető. Ha belegondolsz, a halogatás mindig az elkezdés pillanatáról szól: igazából azt a két percet tologatod folyamatosan, amikor ténylegesen leülsz a feladathoz.

Úgy dolgozz ellene, hogy rendezd át a gondolatokat a fejedben: most leülök, kicsit hozzákezdek, aztán pedig félbehagyom. Látni fogod, hogy ha belelendülsz, akkor úgysem hagyod abba olyan nagyon hamar. Amikor pedig mégis szünetet tartasz majd, akkor elégedett leszel, hiszen már sokkal előrébb jársz.

Élvezd

Az megvan, hogy azért jársz erre a szakra, mert ez érdekel és ezt választottad, ugye? Ezt valahogy hajlamosak vagyunk teljesen elfelejteni, a beadandók és a vizsgák pont mindig valami olyanról szólnak, ami nem érdekel, vagy feleslegesnek érzed.

Próbálj egy kicsit máshogy állni ezekhez, nézd meg, hogy mi érdekes abban, amit épp tanulnod kell. Ne az utálkozás legyen az alapállapotod, mert igazából attól csak neked lesz nehezebb.

Nézz utána

Ha írsz egy beadandót, ne csak a szakirodalmat olvasd el hozzá. Könnyen előfordulhat, hogy elolvastad azt a néhányat, ami majd a hivatkozások között szerepel, és ülsz a szövegszerkesztő fölött teljesen ötlettelenül. Kezdj egy googlizni a témában! Szánd rá azt az egy órát, olvass el mindenféle cikkeket, blogbejegyzéseket a témában: könnyen lehet, hogy rengeteg ötletet, feldolgozandó kérdést ad, amikkel elkezdhetsz foglalkozni az írásodban.

Keresd meg az ideális testhelyzetet

A körülmények a tanulás esetében sokkal fontosabbak, mint hinnénk! Én például soha nem tudtam könyvtárban tanulni, pedig szeretem a hangulatát, és sokszor praktikus is lett volna, hogy elérem a szakkönyveket, de folyamatosan olyan érzésem volt, hogy mikor lehet már menni. Fontos, hogy ismerd a saját preferenciáid ebből a szempontból, és akkorra időzíts tanulást, amikor abban a környezetben tudsz lenni, ami számodra működik.

Ha például utálod, ha félbeszakítanak, amikor beadandót írsz, mert kiesel a gondolatmenetből, akkor tervezd úgy, hogy ilyenkor magadra tudd zárni az ajtót. De, ahogy korábban is írtuk, az olyan monoton feladatok gyakorlására, mint pl a nyelvtanulás, amit állandóan félbeszakítanál, ha van lehetőséged mást is csinálni, tökéletesen alkalmas a tömegközlekedés.

Forrás: topuniversities

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel