4 necces helyzet állásinterjún, és tippek, hogyan kezeld

Szerző: Diákszemmel

Az állásinterjú nem csak arról szól, hogy elmondod a kvalitásaid, és a leendő munkaadók kérdéseire válaszolva megmutatod a tapasztalatod. Ők ilyenkor próbálnak téged megismerni is, azt szeretnék kideríteni, hogy jó tagja lennél-e a csapatnak, és erre néha nagyon furcsa ötleteket vetnek be. Hogyan kezeld ezeket?

1. A megválaszolhatatlan kérdés

Loptál már el tollat valaha munkahelyedről?
Milyen szuperhős lennél, és miért?

Ilyen kérdések elhangzanak néha, és ezekre nem tudsz felkészülni. Nincs helyes válasz, szubjektív, amit mondasz, és nem tudhatod azt sem, miért kérdezi a másik.

De ha belegondolsz, végülis jogos. A sztenderd kérdésekre előre készülsz válasszal, és ők ugyanazokat a sablon-válaszokat hallgatják minden egyes jelentkezőtől. Mivel tudnak meg rólad tényleg valamit, hogyan kapnak rólad őszinte benyomást? Ha váratlan kérdéseket tesznek fel.

Ilyen helyzetekben ne azt próbáld kitalálni, vajon mit akar hallani a másik, hanem válaszolj őszintén és spontán. Legyél magabiztos, és igyekezz minél kreatívabb válaszokat adni.

2. Megfigyelés az interjú előtt

Ne gondold, hogy az állásinterjú csak akkor kezdődik, amikor leülsz a leendő munkaadóiddal megbeszélni. Az állásinterjú része minden egyes alkalom, amikor kommunikálsz valakivel a cégnél. Tehát már az is, amikor a recepción dolgozó valakivel beszélsz. Azt gondolod, neki nincs semmi kontaktja a többi dolgozóval? Dehogynem.

Lehet, hogy mindennap együtt ebédelnek, és csak csevegés alapon elmeséli, hogyan viselkedtél, de az is lehet, hogy külön szempont, hogy ő is számoljon be róla, milyen voltál vele a telefonban, vagy hogyan viselkedtél, amíg kinn ültél, és vártad, hogy behívjanak.

Legyél kedves, udvarias, nyitott és rugalmas bárkivel beszélsz, hiszen ők egy cég, és minden módon próbálnak információt szerezni arról, milyen is vagy.

3. Hobbi

Ha bemész az állásinterjúra, és megkérdezik, hogy mi a kedvenc dalod, majd pedig azt mondják, énekeled el, akkor ne csodálkozz: ha beírtad, hogy a karaoke a hobbid. Nagyon fontos, hogy az önéletrajzodban ha írsz arról, hogy mit csinálsz a szabadidőben, olyan dolgokat írj, amik valósak, és ne olyanokat, amik szerinted intellektuálisnak tüntetnek fel.

Minél specifikusabb a terület, annál kellemetlenebb helyzetbe kerülhetsz, ha a leendő kolléga tényleg jártas az adott területen. Hiszen ha te mégsem ismered annyira, mint mondtad, akkor felmerül a kérdés: ha ezzel kapcsolatban nem írtál valóságot, akkor vajon a szakmai kérdésekben sem?

Bátran írd be azt, ami valóban érdekel, még akkor is, ha nem kapcsolódik a munkához, viszont ne írj olyat, ami nem igaz, mert ha a “hobbiddal” kapcsolatban “tudatlanságot” árulsz el, az elég kellemetlen.

4. Ha csendben van

Korábban bevett technika volt, főleg a befektetési bankárok interjúztatásánál, hogy a munkaadó csendben ül, nem reagál a munkavállaló kérdéseire. A cél ezzel az volt, hogy megnézzék, átveszi-e az irányítást egy ilyen helyzetben, vagy bizonytalan lesz és zavarba jön.

Nyilván ez egy extrém példa, de a csend használata az interjúztatók részéről egy létező trükk, ami arra szolgál, hogy megnézzék, hogyan reagálsz egy ilyen furcsa helyzetben. Fontos, hogy ilyenkor vedd a kezedbe az irányítást, beszélj tovább, kérdés nélkül mondd el, amit el szeretnél mondani magadról. Ezzel rátermettséget sugallsz, ami minden esetben jó.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel