5 bevállalható trükk kapcsolatépítéshez

Szerző: Diákszemmel

Komolyan gondolod a karrier-építést? Akkor elkerülhetetlen, hogy tudj egy kicsit networkingelni! Igen, vagyunk egy páran, akik ezt kifejezetten ijesztőnek találják, kínos jópofizások sorának. A számok viszont azt mutatják, hogy az állások 80%-át kapcsolatépítések útján töltik be, a pozíciók 50%-át meg sem hirdetik soha. Jó hír, hogy van pár egyszerű tipp, amivel belevethetjük magunkat.

A másik jó hír pedig, hogy ezzel kapunk egy alternatívát az önéletrajz-küldős, válaszra várós jelentkezések sokszor kilátástalan tortúrája mellé. Ez sem sokkal kellemesebb, ha nem szereted csinálni, viszont jobban a kezedbe veheted az irányítást! Ha diákmunkán dolgozol valahol, ott remekül gyakorolhatod ezt a kollégák körében, ha pedig gyakornokoskodsz, így ismerkedhetsz meg a cégben a feljebb dolgozókkal. Hátha még ott is tartanak!

Mik a jó trükkök tehát?

1. Tudd, hogy a másik sem jobb nálad

Sokszor egyszerűen zavarban vagy, hogy megközelíts egy ilyen menő üzletembert, elismert szakembert. Ilyenkor gondolj arra, hogy ami az egyszerű beszélgetést illeti, ő pont olyan, mint te. Ha sorbanállás közben kerülnétek egymás mellé, és nem tudnád, ki ő, simán eldiskurálnátok.

Ha elmész egy szakmai konferenciára, ugyanez a helyzet. Ne arra gondolj, hogy ezek mind befutott emberek körülötted, inkább azt erősítsd magadban: milyen jó, van egy közös érdeklődésetek. Ebből már ki lehet indulni. Ők is ugyanott kezdték, ahol te.

2. Jelenj meg

Ha azt gondolod, ez a networkingelés neked nem megy, akkor hajlamos vagy el se menni olyan eseményekre, amik erről szólnak. Pedig tedd csak meg! Tűzd ki célul, hogy nem kell senkivel szóbaállnod, csak ott leszel, belenézel a szórólapokba, magabiztosan állsz az italoddal az egyik sarokban.

Egyrészt már megtetted az első lépést, és legalább ismerős lesz másoknak az arcod, másrészt könnyen előfordulhat, hogy valaki veled áll szóba. Így nem neked kell megtenned az első lépést, de kialakulhat egy érdekes beszélgetés.

3. Szerezz virtuális ismerősöket

Ha még nincs LinkedIn profilod, hozz létre egyet. Csinosítsd, tüntess fel minden releváns tanulmányt és szakmai tapasztalatot. Írd meg, mivel szeretnél foglalkozni, ezzel saját magad számára is jól szavakba öntöd.

És jelölj be mindenkit, akit a szakmában ismersz. Ez nem olyan, mint a Facebook, itt nem a hétvégi képeit fogod látni a másiknak: bátran bejelölheted azt is, akivel csak egyszer találkoztál, hiszen ez egy szakmai érdeklődés kifejezése. Egyes megosztott tartalmaknál bekapcsolódhatsz a kommentek között kialakuló beszélgetésbe. Minél több kapcsolatod van, a HR-esek annál könnyebben megtalálnak.

4. Teremts okot a beszélgetésre

A legijesztőbb a kapcsolatépítésben az, amikor megszólítod a teljesen idegen embert: hogyan csináld, hogy ne jöjjön ki hülyén? Egyrészt a legjobb, ha akkor mész oda hozzá, amikor egy közös ismerősötökkel beszélget. Így bekapcsolódhatsz egy már folyó beszélgetésbe, és még be is mutatnak.

Ha erre viszont nincs lehetőséged, akkor találj ki te magad egy konkrétumot, amivel megkeresheted a másikat. Olyan régóta szeretted volna megkérdezni, vagy hallottad egy előadását.. legyen mindenképp kész terved.

5. Ne csak szakmai dolgokról beszélj

A networking minden esetben arról szól, hogy emberek azért beszélgetnek egymással, mert kölcsönösen szakmai előnyöket remélnek a másik megismerésétől. Ettől függetlenül a kapcsolatépítés nem iskolai felelés: nem itt kell meggyőznöd a másikat a szakmai felkészültségedről. Itt most sokkal többet érhetsz el, ha szimpatikussá válsz a másik számára. Kiderülhet, hogy van egy közös hobbitok, és máris biztos megjegyez.

A kapcsolatépítés legfontosabb szabálya, hogy ne görcsölj rá. Ha nem megy neked egyszerűen, akkor teremtsd meg vagy várd ki azokat a lehetőségeket, amikor természetesebben tud kialakulni egy ilyen small talk. Gondolj arra, hogy igazából nem csináltok semmit, csak beszélgettek.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel