5 szempont, ha külföldön tanulnál

Szerző: Diákszemmel

Ha szívesen kimennél Erasmussal fél évre külföldre, akkor több szempontot is érdemes figyelembe venni az egyetem kiválasztásánál. Ezek a szempontok persze akkor is érdekesek, ha teljes egészében egy külföldi egyetemen tanulnál, csak akkor úgyis a tanulmányi szempontok lesznek az elsődlegesek.

Ezek pedig magának a helyszínnek a kiválasztásához kötődnek.

1. Biztonság

Igyekezz olyan várost választani, ami biztonságos. Ez azért is fontos, mert kezdetben nem fogod ismerni a környéket, nem tudod, melyik utcát érdemes elkerülni, ezért érdemes olyan várost választani, ahol alapvetően magas a közbiztonság.

2. Megfizethetőség

Tervezz költségvetést, mielőtt beadod a jelentkezésed! Ha olyan várost választasz, ahol minden háromszor annyiba kerül, mint nálunk, akkor el kell gondolkodni, hogy vajon meg tudod-e finanszírozni, vagy a szüleid meg tudják-e finanszírozni az ottléted. Arról nem is beszélve, hogy ha fél évig egy másik városban lehetsz, akkor jó lenne sok izgalmas dolgot csinálni, ami persze mind plusz kiadás.

De semmi vész, vannak kifejezetten élhető európai nagyvárosok. Tájékozódj a lakhatási költségekről, és nézd meg, milyen diákkedvezmények vannak az adott országban.

3. Barátságosság

Ezt persze nehéz előre megítélni, de olvashatsz blogokat, beszámolókat a neten, hogy egy-egy városban mennyire egyszerű beilleszkedni az egyetemi közösségbe, mennyire befogadóak a helyiek. Legyinthetsz, hogy kit érdekel, milyenek a többiek, de fél év ottlét alatt meghatározhatja a hangulatod, hogyan állnak hozzád a helyiek.

4. Munkalehetőségek

Ha igazán bevállalós vagy, akkor a kinti tanulás alatt munkát is vállalsz. Nézd meg, külföldi diákként erre milyen lehetőségeid vannak: olvasd el a szabályozásokat, és itt is olvas blogokat.

5. Kultúra

Az ösztöndíj persze nagyrészt az élmények szerzéséről szól: olyan szemmel is vizsgáld felül a város-választásod, hogy ott milyen szórakozási lehetőségeid vannak: pörgős nagyvárost keresel, vagy olyan helyet, ahol sok a szabadtéri sportolási lehetőség? Egy olyan közeget keresel, ahol valamilyen egészen más életmódot tudsz kipróbálni, mint amilyet eddig éltél? Gondold végig!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel