6 dolog, amit soha nem mondj az állásinterjún

Szerző: Diákszemmel

Egy állásinterjún jól teljesíteni igényel egy sajátos személyiséget, és persze gyakorlatot, de még ezek se adnak garanciát arra, hogy biztos a top 10 jelölt között leszel, mert rengeteg dolog befolyásolja ilyenkor a döntést. Van azonban pár dolog, amivel TUTIRA kiesel, elmondjuk, mik ezek!

1. „Azért szeretnék váltani, mert a jelenlegi főnököm hülye”

Se így, se kevésbé durván megfogalmazva ne szidd a jelenlegi főnököd, a kollégáid, vagy a munkakörülményeid. Ha megteszed a jelenlegi közegeddel, meg fogod tenni velük is, azokkal, akik most szemben ülnek veled. Senki nem akar olyan emberrel együtt dolgozni, aki ilyen módon adja ki a munkahelyét, ráadásul nem ismernek téged, simán lehet, hogy nem a főnököd hülye, hanem te vagy az, és még az a típus is vagy, aki mindig a hibást keresi.

2. „Nem, azt nem fogom megcsinálni”

„Hajlandó vagy túlórázni, ha sűrű a munka?” „Nem, azt nem igazán szeretnék”. Nem is az a kérdés, hogy mit vagy hajlandó megcsinálni és mit nem, inkább az, hogy rugalmas vagy-e, vagy élből elutasítod, hogy a kötelezőn túl esetleg áldozatot hozz a munkahelyedért. Ha ez utóbbi, az azt is jelenti, hogy számodra a munkahely kizárólag arról szól, hogy bemész, ledolgozod, amit nagyon muszáj, hogy megkapd a fizetésed. Ez pedig nem a legideálisabb motiváció egy munkaadó szemszögéből. 🙂

3. „Azért is érdekel ez a munka, mert úgy érzem, itt többet tanulhatok”

Igen, értjük, hízelegni akarsz a munkaadónak, de nézzük csak meg ezt a másik oldalról: fel akarok venni valakit, hogy új lendületet adjon a cégemnek, új tudást hozzon be, adja nekünk a szakértelmét, hogy a cégünk fejlődni tudjon! Erre ő tőlünk akarja ellesni a dolgokat, és tanulni? Mi hasznunk van nekünk abból? Jó dolog az új dolgok megtanulása iránti érdeklődés mutatása, de vigyázz vele, hogyan fogalmazod meg.

4. „Nem is tudom, nem igazán van gyengeségem”

Amikor a beszélgetés végén megkérdezik, mi a gyengeséged, ne nevetgélj, vagy ne állítsd azt, hogy nincs. Van. Mindenkinek van. Az mindig jó, ha meg tudod fogalmazni a sajátod, és hozzá tudod tenni, hogyan tervezel javítani rajta. Mivel ezt a kérdést nagyon sok állásinterjú végén felteszik, nincs abban semmi rossz, ha látszik rajtad, hogy nem most kezdesz el gondolkodni a válaszon.

5. „Mennyi a fizetés?”

Ez egy érzékeny dolog, mert egyfelől teljesen érthető, hogy érdekel téged. Másrészt viszont az interjúztató arra kíváncsi, mennyire tűnsz agilisnek, mennyire lehetsz alkalmas arra a feladatra, amit ő szán neked a vállalat struktúrájában. Erről ezért akkor kezdj el érdeklődni, amikor már hajlandóságukat fejezik ki, hogy felvegyenek. Ha nem akarnak felvenni téged, akkor végülis teljesen irreleváns számodra, hogy mennyi a fizetés.

6. „Elnézést, hogy késtem, csak…”

Ne mondd és ne késs. Lehet, hogy épp egy olyan arc az interjúztató, aki saját maga is sokszor késik, vagy éppen egyáltalán nem csinál ebből ügyet, de többen vannak, akik elvi kérdést csinálnak ebből, és automatikusan kizárják azt, aki még az állásinterjúról is elkésik. Nem mintha ebből messzemenő következtetéseket lehetne levonni rólad, és lehet, hogy tényleg csak lerobbant alattad a busz, de ez egy ilyen berögződés, úgyhogy legjobban teszed, ha alkalmazkodsz hozzá.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel