Az 5 legfontosabb kérdés, amikor diákmunkát keresel

Szerző: Diákszemmel

Könnyen lehet, hogy már gimi alatt, de egyetemista korodban már biztosan megfogalmazódik benned az igény, hogy önállóbb legyél, és a saját szórakozásod magadnak finanszírozd. Ehhez pedig bevételre van szükséged: jó hír, hogy remek diákmunkák várnak. Hogy neked pont melyiket érdemes választanod? Tedd fel magadnak az alábbi öt kérdést, és máris könnyebb lesz a keresgélés!

1. Jó lesz ez neked?

A diákmunka nem kell, hogy unalmas legyen, sőt, még a hasznodra is válhat az egyetem utáni elhelyezkedés szempontjából! Amikor válogatsz, mindig olvasd át alaposan, hogy mit várnak el tőled. Ne legyints, ha valami olyat kell csinálni, ami a te személyiségedhez nagyon nem passzol: ahhoz azért sokáig fogod csinálni, hogy szenvedj minden percében.

Amikor válogatsz a lehetőségek között, azt is vedd figyelembe, hogy mi ad neked olyan tapasztalatot, ami a későbbi munkád során hasznos lehet. Ha például HR-es szeretnél lenni, jól jön egy ügyfélszolgálati tapasztalat: a legkülönbözőbb emberek problémáit kell diplomatikusan kezelned!

2. Mennyire rugalmas?

Ha keresed az állandóságot és nem akarsz állandóan váltogatni a munkák között, akkor azt is vedd figyelembe, hogy mennyire rugalmasan alakítható a munkaidő azon a helyen, amit választasz. Van-e arra lehetőség, hogy vizsgaidőszakban kevesebbet dolgozz, de mondjuk ha van két lazább heted, akkor pedig többet.

3. Milyen a közlekedés?

Mindenképp számold ki, hogy mennyi idő eljutni a leendő munkahelyedre és onnan az egyetemre: ez lesz az a háromszög, amiben a legtöbbet fogsz közlekedni, és nem akarsz több órát ezzel tölteni. Ha olyan a munka, hogy este sokáig is tarthat, akkor pedig ellenőrizd az éjszakai közlekedést is.

4. Hogy van a fizetés?

Mielőtt bármit elvállalnál, számold ki, az általad vállalható munkaórák mellett mennyit fogsz keresni egy hónapban. Azt is nézd meg, hogy a teljes bért készpénzben adják-e oda, nem valamilyen utalvány vagy kedvezmény formájában – amire lehet, hogy nincs szükséged.

5. Milyen határidős lehetőségek vannak?

Mindenütt találni kiemelkedő szezonális munkákat, de ezekre időben kell jelentkezni. Böngészd át ezeket a lehetőségeket, és figyelj rá, hogy ami vállalható neked, annál ne csússz le a határidőről.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel