Hamarosan végzel? Pár tipp, mielőtt élesben keresel munkát

Szerző: Diákszemmel

Saját választott szakterületeden elhelyezkedni nehéz, az a modell pedig, hogy végzel, kezedben a diploma, elkezded álláshirdetésekre elküldeni az önéletrajzod és várod, hogy visszahívjanak, nos, nem mindig működik. Mit tehetsz egyszerűen, ha javítani akarod a lehetőségeid?

Facebook-csoportok

Kutass fel a választott szakterületeddel kapcsolatos Facebook-csoportokat, és figyeld meg, miről beszélgetnek benne. Olvass el minden hasznosat, amit belinkelnek, szólj hozzá, ha tudsz. Később, ha már ismernek, akár itt is megoszthatod majd, hogy az álláskeresők piacára léptél, és még az is lehet, hogy tudnak segíteni. Továbbra is igaz, hogy sokat számítanak a kapcsolatok, és bizony ezek a kapcsolatok lehetnek virtuálisak is.

Online kurzusok

Bármi legyen is a választott szakmád, biztos, hogy sok YouTube videó készült már róla. Keresgélj ezek között, vagy akár végezz el rövidebb online kurzusokat is. Általános tapasztalat, hogy az egyetem nem mindig adja meg azt a gyakorlati tudást, amire a munkád elvégzéséhez szükséged lesz (persze ez szakmánként változó).

Tájékozódj, bővítsd a tudásod. Amikor majd az állásinterjún villogtatod az itt szerzett ismereteid, az mindenképp jó rád nézve.

LinkedIn profil

Hozz létre LinkedIn profilt, és kezdd el építgetni a készségekkel, amiket az egyetemen megszereztél, és a tapasztalatokkal, amit akár diákmunkával megszereztél. Írd le, mivel szeretnél foglalkozni, mely területek érdekelnek a legjobbam. Sok HR-es böngészi az oldalt, még az is lehet, hogy ők találnak meg téged.

Szakmai gyakorlat

Amikor a szakdolgozatod írod és az utolsó félévben vagy, akkor nem nagyon jut másra időd, de az utolsó év első féléve jó lehetőség, hogy megpróbálj olyan helyre bekerülni szakmai gyakorlatra, ahol később akár dolgozhatnál is. Próbálj ilyen helyet keresni, küldd el az önéletrajzod, jelentkezz minél több helyre. Ha tényleg bejön, és meg is tartanának, akkor már mondhatod: még megszerzed a diplomád, és fél év múlva készen is állsz. Persze ez egy nagyon ideális forgatókönyv, de mindenképp érdemes megpróbálni, hasznos tapasztalat lesz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel