Így válassz karriert a személyiségtípusodonak megfelelően

Szerző: Diákszemmel

Kíváncsi vagy, milyen típusú munka illene hozzád és szereted a személyiség-teszteket? Akkor mutatunk egy jót! John L. Holland amerikai pszichológus egy olyan tesztet készített, amelynek segítségével felfedezheted a rejtett tehetségeid és motivációd, ami segít abban, hogy megtaláld a számodra legmegfelelőbb szakmát.

Holland 6 fő kategóriát hozott létre, szerinte minden emberben domináns az egyik. Hogy te melyik csoportba tartozol, azt az elérhető teszt kitöltésével tudhatod meg. A teszt angolul van, de nem bonyolult, tevékenységeket sorol fel, és neked egy ötös skálán el kell döntened, hogy melyik mennyire érdekel. Nem az alapján kell döntened, hogy melyikhez értesz, vagy melyikkel mennyi pénzt lehet keresni, hanem hogy melyik tevékenység mennyire tűnik érdekesnek.

Ha megvan az eredmény, akkor pedig olvasd el, milyen karrier illik hozzád a személyiségtípusod alapján:

Realistic – Tárgyias, vagyis építő

Az építők, vagyis a „megcsinálók” azok, akik szeretnek fizikai kontaktusba kerülni azzal a dologgal, amivel dolgoznak, tehát a kézzelfoghatót preferálják az absztrakttal szemben. Kétkezi munkát szeretnek tehát elsősorban végezni.

Az építők általában férfiak, közéjük tartoznak a sportolók, a mezőgazdaságban dolgozók, az ácsok. Amikor más személyiségtípus is erős az adott illetőben, akkor a következő karrier-lehetőségek állnak előtte:
– Tárgyias / Alkotó: táncos
– Tárgyias / Alkotó / Szervező: szakács
– Tárgyias / Elemző: kutató

Ha valami jól jövedelmező szakmát keresel ezzel a személyiségtípussal? Legyél mérnök!

Investigative – Elemző, vagyis gondolkodó

Tudósok, kutatók, akadémiai szakemberek közös vonása, hogy szeretik az absztrakt ötleteket, legyen bármi is a területük. A teoretikus problémákat és a logikai feladatok egyaránt szeretik, kihívásnak tekintenek egy-egy megoldandó elméleti problémát.

Azt találták, hogy a legnagyobb arányban ázsiaiak tartoznak ebbe a csoportba.

Az elemzőnek való az orvosi, pszichológusi munka például.

Artistic – Alkotó

Az alkotó személyiségnek nem való az irodai munka, ő azt szereti, ha a feladataiban teret kapnak az eredeti ötletei, a kreativitása, a vizualizációs készsége.

Adódnak a jellemző karrier-választások: zenész, táncos, festő, grafikus, szerkesztő, rendező.. és még sorolhatnánk.

Social – Közösségi, vagyis segítő

Az ebbe a személyiségtípusba tartozókban közös, hogy képesek az együttérzésre, empátiára. Ezért tudnak olyan munkákat elvégezni, ahol folyamatosan emberekkel kell kommunikálni, és jól dolgoznak csapatban is.

Nekik való munka a tanítás. Nagyobb arányban nők tartoznak ide. Ha erős bennük az építő személyiségtípus is, akkor kiváló coach válhat belőlük. Az ápolók is ebből a csoportból kerülnek ki, és az ügyfélkapcsolati dolgozók is.

Enterprising – Szervező, vagyis meggyőző

A szervezők is abból nyerik az energiájukat, ha másokkal dolgoznak együtt, ám amíg a közösségi típusba tartozók empatikusak, a szervező szereti vezetni ezt a csoportot, amiben dolgozik, szereti kezébe venni az irányítást. Szereti, ha hatással van másokra, célratörő és könnyen vállal kockázatot. Tökéletes igazgató.

Kereskedelmi területen is jól teljesíthet, fejlesztésben, és, szervezési feladatokban. Ügyvédek, politikusok és az üzletemberek kerülnek ki ebből a csoportból.

Conventional – Megvalósító

A megvalósító jól rendszerezi, szisztematikusan átlátja a folyamatokat. Analitikus és műszaki területeken jól dolgozik. Maga a szakterület, amin dolgozik, szinte bármi lehet: mindenütt szükség van a precíz, rendszerben gondolkodó munkájára. Jól dolgozik a számokkal, így például neki való karrier-út a könyvelő.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel