Videó-önéletrajz: így csináld

Szerző: Diákszemmel

Igazán szeretnél kitűnni a többi jelentkező közül, amikor megpályázol egy állást? Készíts videó-önéletrajzot!

A videós önéletrajz különleges és hatásos bemutatkozó, persze csak akkor, ha jól csinálod. Jobban működhet, mint a megszokott motivációs levél, főleg ha a média területén szeretnél elhelyezkedni, vagy olyan munkában, ahol emberekkel kell majd foglalkoznod. Készítsd el dinamikusra, és figyelj az alábbi néhány tanácsra!

Amit csinálj: Mosolyogj!

Ha mosolyogsz, akkor egyrészt jobb lesz a videó hangulata, másrészt a kutatások is azt mutatják, hogy megközelíthetőbbnek és profibbnak tűnünk, ha mosolygunk. Ráadásul az emberek jobban emlékeznek azokra, akik sokat mosolyognak. Szóval, ez mindenképp jó irány, és magabiztosnak is tűnsz tőle.

Amit ne csinálj: Ne mozogj túl sokat!

Egy egyszerű, statikus kamera-kép képes felnagyítani a való életben természetesnek és normálisnak tűnő gesztusokat. Váll- és fejmozgás helyett inkább a kezeddel gesztikulálj, és nézd vissza ilyen szemmel is a kész videót: nem tűnsz-e idegesítően túlmozgásosnak.

Amit csinálj: Készülj fel!

Ne akarj improvizálni, alaposan gondold végig előre, hogy hogyan fogod felépíteni a mondanivalód és mit akarsz elmondani. Tekintve, hogy akik megnézik, tudni fogják, hogy lehetőséged volt akárhányszor felvenni ezt a videót, nem keresheted a szavakat, vagy tarthatsz szüneteket, amíg próbálod kigondolni, mit kellene még elmondani.

Amit ne csinálj: Ne tűnj úgy, mint aki felmond egy szöveget!

Készülj fel tehát, de lehetőleg ne úgy, hogy előre megírod a szöveged, és megpróbálod visszamondani. Egyrészt, az írott szöveg és a beszélt szöveg dinamikája egész más, másrészt ha egy dinamikus bemutatkozót szeretnél összerakni, akkor nem jó a “felmondós” stílus. Írd össze előre a főbb pontokat, hogy miket szeretnél megemlíteni, és honnan hová szeretnél eljutni, az, ahogy ezeket mondatba foglalod, legyen spontán.

Amit csinálj: Igyekezz megmutatni a személyiséged!

A videós önéletrajz legnagyobb előnye az írottal szemben, hogy meg tudod mutatni, milyen is vagy. Mennyire pörgős, közvetlen, és milyen vagy a mindennapokban. Ezért aztán személyesebbre is foghatod, elmondhatod, miért érdekel az a szakterület, amin dolgozni szeretnél, és egyébként mit csinálsz.

Amit ne csinálj: Ne próbálj mindent elmondani!

A videós önéletrajzod ne az írásos felolvasása legyen. A nyelvtudásodról csak akkor beszélj, ha bele tudod szőni egy kötetlen kontextusba, pl. nagyon szeretek utazni, és ilyenkor megismerkedni a helyiekkel, ilyenkor nagyon jól jön a nyelvtudás. Ez nem a megszerzett papírjaid számáról, hanem rólad szól.

Amit csinálj: Gondolj ki egy ütős befejezést!

Akármit mondasz a videóban végig, az egyik legerősebb utólagos benyomás az lesz, ahogy zárod: abban a hangulatban hagyod a hallgatót. Ezért fontos, hogy egy magabiztos, jól hangzó záró mondatot találj ki. Ne azzal fejezd be, hogy “azt hiszem, elsőre ennyit tudok elmondnai”, vagy egy vállrándítással, hanem valami olyasmivel, hogy alig várod, hogy személyesen is legyen lehetőséged legyen megismerni őket.

Amit ne csinálj: Ne stresszelj be!

A videós önéletrajz nem elvárás: csak akkor csináld, ha jól meg tudod csinálni! Ha megy, akkor egy jó kis pluszt adhatsz vele, ha nem megy, akkor viszont ne erőltesd. Vedd lazán!

Forrás: topuniversities

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel