5 szokatlan mód, hogy levezesd a vizsga-stresszt

Szerző: Diákszemmel

A vizsgaidőszak egy stresszes periódus, ezt nem nagyon lehet megúszni. És bár valamennyi stresszre szükséged is van, hogy tudj teljesíteni, szabadulj meg a feleslegestől, mert az nem tesz jót neked! Ehhez adunk pár ötletet, amelyek kicsit talán eltérnek a megszokottól.

1. Dühöngő szoba

Igen, erre már szakosodtak helyek: bemehetsz, és teljes védőfelszerelésben szétverhetsz erre a célra ott lévő dolgokat. Ha úgy érzed, a rombolás mégis távol áll tőled, szerezz be egy box-zsákot, és püföld azt: civilizált mindennapi létezésünkben talán nehéz elhinni, de a fékezetlen tombolás igen stresszlevezető hatással bír. Igen, neked is, aki azt hiszed, te túl visszafogott vagy ehhez.

via GIPHY

2. Simogass és ölelgess meg egy állatot

Íme az ellenpólus: ez a gyöngéd érintések terepe. Az állatok puhák, kedvesek, és átadják neked a saját nyugalmukat. Kutatások kimutatták, hogy az állatokkal való érintkezés jelentősen csökkenti a stresszhormonok termelődését a szervezetben, a velük való játék pedig boldogsághormonokat, szerotonint és dopamint termel.

via GIPHY

3. Levendula és menta-illat

A különböző illatok erős hatással vannak ránk, így a stressz levezetésében is jót tudnak tenni: ebben élenjár a levendula és a menta illata. Füstölővel is megteremtheted, vagy vehetsz például illatos fürdőolajokat, amikkel vehetsz egy jó kis ellazító, stresszoldó fürdőt.

via GIPHY

4. Nassolj

Természetesen nem az egészségtelen életmód felé terelgetünk ezzel, mértékkel mindent szabad. Ha nagyon vágysz egy kis édességre, akkor edd meg. Azon túl, hogy jól fog esni, járulékos jótékony hatása is van: ha csak vágysz utána, de nem eszed meg, akkor az állandó vágyakozás állapotában leszel, ami még több stresszt okoz. Ezen kívül egy ponton úgysem tudod megállni, ám ez hozza a késő éjjeli túlevéseket, amikor kész, feladtad, mértéktelenül többet eszel, mint amennyit egyáltalán kívánsz.

via GIPHY

5. Nevettesd meg magad

Időről időre, mikor már zsibbad az agyad, vegyél elő valamit, ami megnevettet, és tarts egy tíz perces szünetet. Legyenek azok vicces YouTube videók, vagy bármi, amin felszabadultan tudsz nevetni, szórakoztasd magad vele! A nevetés is stresszoldó hatású, ráadásul jobb kedved lesz tőle, aminek segítségével egy jobb mentális állapotban tudsz visszaülni a tanuláshoz is.

via GIPHY

Neked van valami szokatlan stressz-levezető módszered, ami bevált?

Forrás: topuniversities

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel