6 hasznos tipp, hogy kibírd a vizsgaidőszakot

Szerző: Diákszemmel

A vizsgaidőszak végén már csak vonszolod magad, és az egyetlen célod, hogy valahogy túl legyél az utolsón is, pedig alapvetően azért nem ezért dolgoztál az egész félévben. Adunk pár tippet, hogy egy kicsit többet ki tudj hozni magadból, vagy legalábbis ne fáradj le teljesen a végére.

1. Készíts egy tervet

Mindegy, mennyire vagy benne a vizsgaidőszakban, most, ahonnan a hátralevő feladatoknak neki kell vágnod, készíts egy beosztást. Írd össze, mikor vannak a vizsgák, melyikre mennyi napod lesz készülni, mit kell még beszerezned hozzá, és hogyan fogod elosztani a hozzá kapcsolódó feladatokat. Feszültségoldó hatása is van, ha legalább alakot ölt előtted a tennivalók sora, nem csak elméletben nyomaszt, hogy mennyi minden van még, és hogy lesz rá egyáltalán időd.

2. Ne szigeteld el magad

Beszélj a barátaiddal arról, hogy mi okoz nehézséget, éppen mi stresszel a legjobban. Egyrészt jó érzés kibeszélni, másrészt meg fogod látni, hogy ők is hasonló helyzetben vannak, és a bajtársiasság ilyen helyzetben csökkenti a saját helyzetünk nyomasztóságát.

3. Tűzz ki jutalmat

Minden vizsga utánra találj ki magadnak valamilyen jutalmat, ez éltet majd, hogy még ezt a pár napot ki kell bírnod, aztán megcsinálod ezt, vagy elmész oda.

4. Ne egyél gyorskaját

Bár nagy a kísértés, hogy egyszerűen csak elhozz valamit a gyorsétteremből, vagy rendelj este valamit, amikor már nagyon szenvedsz, de ezt próbáld elkerülni, ugyanis kifejezetten rosszat tesz. Egyrészt nem táplál eléggé, amitől kevesebb energiád lesz, másrészt elnehezít, beálmosít. Szóval, bármilyen jónak tűnik elnyammogni valami gyorskaján, hidd el, nyűgösebb leszel utána.

5. Ne spórolj az alváson

Minél kialvatlanabb vagy, annál lassabban megy a tanulás. Szóval azzal, hogy késő éjjelig fent vagy, mikor már alig látsz, igazából csak nehezíted a saját dolgod. Másnap fáradtabb leszel, és nap közben közel sem tudsz annyit haladni, mint frissen tennéd, tehát valójában csak jobban elúszol. A trükk inkább abban van, hogy nap közben minél hamarabb rá tudd venni magad, hogy hozzákezdj a feladatokhoz.

6. Ne foglalkozz azzal, mások mit csinálnak

Jaj, ő már végzett a vizsgáival, ő pedig mennyivel kevesebb tárgyat vett fel, milyen jó neki. Ezekkel próbálj egyáltalán nem foglalkozni, ugyanis teljesen felesleges: te ennyi tárgyat vettél fel és ennyi vizsgád van, nyilván okkal tetted így. Teljesen felesleges stressz-forrás másokhoz hasonlítani a saját helyzeted.

Egyéb tanulságot is levontál magadnak, amit másképp kellett volna csinálni már az elején? Írd fel, és a következő félévben valósítsd meg!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel