9 alap tipp az önéletrajzodhoz

Szerző: Diákszemmel

Kész az önéletrajzod? Remek! Akkor most végezd el az alábbi 9 lépést. De mielőtt elküldenéd bárkinek!

1. Használd a Chanel módszert

Coco Chanel híres mondata, hogy ha felöltöztél, nézd meg magad a tükörben, és vegyél le legalább egy dolgot. Tedd ezt az önéletrajzoddal is! Beleírtál minden gyakornoki munkát, sulis projektet, hogy úgy tűnjön, nagyobb tapasztalattal rendelkezel, ugye? Hidd el, akárhogy fogalmaztad meg őket, nem fognak komolyabbnak tűnni, mint amilyenek. A túl hosszú önéletrajzot viszont úgyse olvassa el senki.

2. Töröld a születési dátumot

Beleírod, mert.. miért is? Helyet foglal, és teljesen irreleváns.

3. Gondolj a legérdekesebb dologra, amit valaha csináltál

Megvan? Akkor az önéletrajzod végén a “hobbi” részt töröld ki, és írd ezt a helyére. Mindenkinek az “olvasás, moziba járás, kirándulás” a hobbija, hidd el, ezzel nem teszel hozzá túl sokat a doksihoz. Ha viszont ideírsz valami tényleg érdekeset, kitűnhetsz a többiek közül.

4. Készíts új e-mail címet

Azok az idők már elmúltak, amikor a teljes neved még szabad lenne a Gmail-nél, de valahogy trükközd meg, és lehetőleg ne a születési dátumod írd hozzá. Nem professzionális e-mail címről, mint mondjuk rozsaszinunikornis kukac.. elküldeni egy önéletrajzot, hát, kicsit béna.

5. Mentsd el másként

Újcv-ELKÜLDENI.doc, megvan? Figyelj arra, hogy milyen néven mented el a fájlt, nem csak azért, hogy továbbra is megőrizd a professzionalizmust (de azért is), hanem gondolkodj az ő fejükkel: amikor lementik a rakás CV-t, amit kapnak, ők hogyan tudják majd beazonosítani? Természetesen úgy, ha a fájlt neved-oneletrajz.doc módon nevezed el.

6. Változtasd meg a betűtípust

Ne viccesre, vagy cukira, keress valami letisztult, trendi betűtípust, amiben vannak ékezetes betűk. Így még egy módon tudsz új impulzust adni, ha a tiéd nem times new roman – calibri – arial.

7. Használj kiemeléseket

Tereld az olvasó figyelmét arra, amit a leginkább láttatni akarsz magadról. Emeld ki a legfontosabb elemeket az önéletrajzodból és állítsd félkövérre. Ne változtasd meg a betűszínt.

8. Nézd át nyelvtanilag

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne hagyj elütést az önéletrajzodban. Ez olyan, mint amikor megérkezel a trendi buliba: a belépés pillanatában a legcsillogóbb menő kinézeted akarod mutatni, még ha az este végére le is izzadsz majd. Ez az első benyomás mutasson rólad egy összeszedett képet.

9. Kérj meg valakit, hogy olvassa át

Te elszöszöltél vele már mióta, tudod kívülről, egészen máshogy látod, mint egy friss szem. Kérj meg valakit, hogy nézze át neked, lehet, hogy tesz olyan triviális észrevételeket, amiket te már nem láttál, mint a fától az erdőt.

Egy jó önéletrajznak két fontos ismérve van: legyen pontos és precíz, és tűnjön ki a többi közül. Ezt nem csak a tartalomban, de a külalakban is igyekezz megvalósítani!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel