A vizsgaidőszakra felkészülés 7 állomása

Szerző: Diákszemmel

Lassan vége a félévnek, jönnek a ZH-k, a vizsgák, a témazáró dolgozatok: szóval a masszív tanulás időszaka. Mi az a 7 szint, amin mindannyian végigmegyünk?

1. Tervezés

Idén kiválóan meg fogom ezt a dolgot oldani, beosztottam az időmet. Mindenre van 3 napom, kényelmesen végig tudok menni a tanulnivalón. Nem kell sietni, nem kell éjszakába nyúlóan tanulni.

2. Hatékonyság

Megvetted a szövegkiemelőket, van egy kis naptárad, amiben bejelölted, mikor mi megy soron, mikor vannak a határidők. Az első tanulós nap reggelén fel is keltél rendesen, eszed a reggelid, amikor beüt a…

3. Nyugalom

Mindent olyan jól elterveztél, és tessék, látszik, hogy működik is: már ma is itt ülsz készenlétben, hozzá tudnál kezdeni rögtön reggeli után. Ha ilyen formában vagy, akkor talán megérdemelsz egy kis pihenést, és mondjuk délelőtt még nem kezdesz hozzá? A többiek nyilván még össze se gyűjtötték a tanulnivalót.

4. Figyelem-elterelés

Jó volt ez a délelőtti pihenés, most kiderült, hogy mennyi mindent akartál már megcsinálni régóta: frissíteni az Instagram profilod, megnézni azt a YouTube videót. Ja, este 7 óra van?

5. Halogatás

Jó, hát most már vacsorázni kell, és még nem is beszélgettél ma senkivel. Tulajdonképpen az a három nap elég túlzónak tűnik minden tárgyra, kettő bőven elég lesz. Akkor újratervezés, átalakul az egész tanulási naptár, és szinte lett egy szabad heted!

6. Pánik

Mit gondoltál te tulajdonképpen? Itt van négy vizsga a nyakadon és még hozzá sem kezdtél semmihez. Már abban sem vagy biztos, hogy beszerezted-e a jegyzeteket azokról az órákról, amikor nem voltál benn. Úristen, ha egész éjszaka ébren maradsz sem fér bele minden!

7. Beletörődés

És végül itt van, eljön a lemondó megnyugvás pillanata. Megtetted, amit tudtál, memorizáltad a főbb címeket, minden témához tudsz mondani valamit, és van puskád is. Jöhetnek a vizsgák.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel