Agyonnyom az egyetem? Így dobd fel a hangulatod

Szerző: Diákszemmel

Amikor hirtelen sok minden zúdul rád az egyetemen, és látod, hogy másoknak mintha jobban menne, vagy frusztrál, hogy ő nem tesz annyit, mint te, mégis kapott egy jó gyakornoki helyet, vagy mindenkinek sokkal jobban megy a prezentáció, te meg hülyére izgulod magad.. szóval, sok olyan helyzet van, ami nem tesz jót az önbizalomnak. Mi a teendő, ha nagyon lezuhan az önértékelésed?

1. Gyakorold a sulin kívüli tevékenységeket, amikben jó vagy

Akkor tud rajtunk nagyon eluralkodni a “nem vagyok elég jó” érzés, ha ugyanabban a dologban pörgünk ezerrel, és ezáltal szinte elfelejtjük, hogy az élet nem csak ebből áll. Van még egy csomó más dolog, amit szeretünk, és amikben jók is vagyunk – csak a nagy hajtásban erre nem is volt időnk. Legyen az a rajzolás, valamilyen sport, vagy játék, adj magadnak egy kis szabadidőt és gyakorold a hobbid, amiben jó vagy. Ez segít visszarántani a sötét pontról.

2. Beszélgess azokkal, akik fontosak neked

Amikor minden időt a csoporttársaiddal töltesz, akkor egy húzósabb időszakban az állandó témátok a suli. Beszélgess a családoddal, az olyan banális témák, mint hogy a szomszéd néninek megint új macskája lett, vagy hogy mi legyen hétvégén a családi menü, egészen felszabadítóan fognak hatni, mert megintcsak megmutatják, hogy nem csak a suli a világ.

3. Segíts valakinek

Tudom, tudom, ez némileg szembemegy az érdek nélküli, önzetlen, odaadó irányával a segítségnek, dehát ne legyünk álszentek: mindenki jól jár. Ajánld fel a segítséged másoknak, például hogy elküldöd a jegyzeteid, vagy ha valamelyik tárgyból te már levizsgáztál, szívesen elmondod, milyen volt a vizsga. Amint az a helyzet, hogy te vagy az, aki valamiben többet tud, máris jobb lesz az önbizalmad.

via GIPHY

4. Szánj időt magadra

Kár lenne tagadni, hogy a külsőnk, az, hogy csinosnak érezzük-e magunkat, hatással van a teljes önképünkre. Szedd rendbe egy kicsit a külsőd, öltözz fel csinosan, és máris magabiztosabban lépsz be az egyetemre.

5. Ne hasonlítgasd magad másokhoz

Ez talán a legfontosabb. Ő olyan lazán veszi? Neki olyan könnyen megy? Ő olyan könnyen tud kapcsolatokat kötni? Nem tudhatod, hogy mennyire könnyű, vagy mennyi munka van benne, amit te nem látsz. Ahogy azt sem tudhatod, hogy a másik milyen kihívásokkal küzd. Ne gondold azt, hogy veled van a baj, mert rajtad kívül ez az egész mindenkinek olyan könnyen megy – mert attól, hogy mi látszik, vagy mit mondanak, még egyáltalán nem tudhatod, hogy valóban olyan könnyen veszik-e.

Forrás: topuniversities

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel