Nyelvvizsgára készülsz? 6 tipp gyakorláshoz

Szerző: Diákszemmel

A nyelvvizsgán nem lehet bemagolni a főcímeket vagy puskát írni: itt a gyakorlás az egyetlen, ami hozzásegíthet a jobb eredményhez. Hogy azt se csak nyelvkönyvek feladatsoraival kelljen csinálnod, adunk pár ötletet, hogyan fejleszd a nyelvtudásod.

1. Írj le dolgokat – kézzel

A kézzel írás egyfajta tanulási folyamat, már azzal, hogy leírsz egy szót, egy kicsit közelebb kerülsz ahhoz, hogy megjegyezd. Ugyanígy a bonyolultabb mondatszerkezeteket is gyakorolhatod kézzel írással. Ha vizuális memóriád van, a saját írásod jobban fel is tudod idézni, és az segíthet, hogy helyes igeidőket használj a vizsgán is.

2. Hallgass zenét

Az megvan, amikor először hallgattad újra a gyerekkori slágereid, mikor már tudtál valamennyire angolul, és először ismerted fel, hogy miről szólnak? Azért jó, ha az adott nyelven hallgatsz minél több zenét – és zenehallgatás alatt azt értjük, hogy figyelsz is a szövegre -, mert akkor egy-egy szót, kifejezést jobban meg tudsz jegyezni és fel is tudsz idézni, hiszen ahogy eldúdolod magadnak, könnyebben eszedbe jut.

3. Nézz filmet

És kapcsold le a feliratot is! Nem baj, ha nem értesz minden szót, azt fogod érteni, hogy miről beszélnek. Ez két szempontból is jó, az agyunk egyrészt rejtvényt fejt, tehát egyrészt a szituációból másrészt a nyelvi kontextusból ki fogod előbb-utóbb következtetni, hogy mit jelentenek az ismeretlen szavak is. Nagyon érdekes, ezért van az, hogy aki anyanyelvi környezetben tanul meg egy új nyelvet, sokszor nem tudja jól lefordítani az egyes szavakat, akkor is, ha tudja, mit jelentenek, mert soha nem “fordítani” tanulta meg, hanem az értelmüket tudja. Másrészt pedig azáltal, hogy hallod beszélni az embereket, megtanulod, mire milyen kifejezést használnak a valóságban. Például, bár nyelvtanilag helyes, az asztalnál mégsem azt mondjuk, hogy kérem a sót, hanem hogy oda tudnád adni a sót? Ha rendes anyanyelvi beszédet hallasz, akkor pont ezeket az apróságokat tudod jól megtanulni, hogy mire milyen kifejezést szokás használni.

4. Állítsd át a telefonod és a közösségi app nyelvét

Apróság, de szintén segít a tanulásban. Itt nyilván nem az angolról van szó, mert angolul már most is tudod, mi a like (haha), de egyéb nyelvek esetében érdekes lehet.

5. Utazz

Ez nyilván nem konkrétan a nyelvvizsga előtti gyors utolsó felkészülési lépések egyike. De ha van lehetőséged, utazz el olyan helyre, ahol az adott nyelvet beszélik, és próbálj minél több kapcsolatot teremteni. A könyvesboltban érdeklődj a könyvekről, az étteremben kérdezd meg, hogy melyik ételben mi van, vagy hogy készítik el. Autentikus közegben sokkal nagyobb kihívás használni azt a nyelvet, amit tanulsz, mint a nyelvóra gyakorló párbeszédén. Ne félj, az angol kivételével minden más nyelv esetében örülnek az anyanyelviek, ha az ő nyelvükön szólalsz meg, segítőkészek lesznek.

6. Írj online fórumokban

Csatlakozz az adott nyelven működő online fórumokhoz valami olyan témában, ami érdekel, és írj írj írj. Eleinte fárasztó lesz lépésről lépésre összerakni a mondatokat, később észreveszed majd, hogy elkezdesz az adott nyelven gondolkodni, és könnyebben jön, hogy kifejezd magad. Na, akkor már nyomon vagy.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel