Szellemvárosok a világban

Szerző: Diákszemmel

Egy horrorfilm díszlete jut róla eszünkbe, vagy éppen olyan, mintha komponált fotóművészeti alkotás lenne? Van bennük valami borzongató, mégis különleges: elhagyatott városok a világ körül, amiket kezd újra uralni a természet. Ráadásul nagyon érdekes történetük van!

Az, hogy egy város miért válik szellemvárossá, sok különböző dolog következménye lehet. Lehetnek gazdasági okai, vagy éppen valamilyen természeti dolog. Némelyik teljesen lakatlan, mások épp azért bizarrak, mert még lakják őket. Van olyan, amiből turista látványosság lett, másik pedig tiltott terület. Megmutatunk néhány érdekes történetet!

1. Craco, Olaszország

A város már i.e. 540-ben lakott volt, amikor görögök költöztek ide. Sokáig virágzó terület volt, egyetemmel, egyre növekvő lakossággal. 1656-ban egy pestisjárvány tizedelte először a lakosságot, de nem ez okozta a végső vesztét. Az első nagyobb elvándorlás 1892-1922 között volt, amikor a szegényes mezőgazdasági lehetőségek miatt sokan elhagyták a környéket és Észak-Amerikába vándoroltak. 1963-ban aztán egy földcsuszamlás miatt evakuálták a várost, 1980-ban pedig egy földrengés után teljesen lakatlanná vált. Most népszerű turista célpont, és forgatási helyszín, pl. A Quantum csendjét is forgatták itt.

2. Bodie, Kalifornia

A 19. században aranyat találtak itt, amitől a kisváros felvirágzott. 5-7.000 ember élt itt akkor, és 2.000 épület állt. A 20. században, amikor a természeti erőforrás kimerült, a falu egyre elhagyatottabbá vált. Ma egy autentikus vadnyugati kisváros képét mutatja 110 épülettel, amit a látogatók nyugodtan körbejárhatnak. Némelyik berendezetten áll, ám elvinni nem szabad semmit.

3. Varosha, Famagusta, Ciprus

Ez a ciprusi város népszerű turista célpont volt, hatalmas hotelek épültek, az 1970-es évekre már valóban a top nyaralóhelyek közé tartozott, híres vendégekkel. 1974-ben aztán megszállták és elfoglalták a törökök, a lakosság elhagyta a helyet, amelyet a mai napig a török katonai erők őriznek, lakatlan, és tilos belépni.

4. Garnet, Montana

Egy másik amerikai bányászváros, ami az 1860-as években virágzott fel, 1898-ban 1.000 ember lakta. Két évtizeddel később, amikor a bánya kimerült, a város elhagyatottá vált. Ma az egyik legnépszerűbb amerikai szellemváros évente 16.000 látogatóval.

5. Hashima sziget, Japán

Hashima sziget, vagy Gunkanjima 15 km-re található Nagaszakitól, a várost a vízalatti szénbánya tette fontos hellyé. A bánya 1887-re épült ki, 80 évvel azután, hogy megtalálták a szenet. 1959-ben már 5.259 lakója volt, ám amikor a bánya kimerült, 1974-ben a sziget lakatlanná vált. Teljesen elhagyatottan állt a 2000-es évekig, amikor a turisták kezdtek érdeklődni iránta: 2009-től fogad kirándulókat, 2015-ben pedig az UNESCO-világörökség részévé vált.

6. Kennecott, Alaszka

Újabb bányászváros, itt rezet találtak az 1900-as évek elején. A réz nagyon fontos érc lett ekkoriban, ezért nagyon hamar kiépült az öt bánya, ahol 1909-től 1938-ig folyt a bányászat, ami hatalmas profitot termelt. A bánya aztán kimerült, a falu pedig szellemvárossá vált, miután 1938 novemberében az utolsó vonat is elhagyta a települést.

7. Bannack, Montana

Ezúttal aranybányászatról van szó, 1862-ban találták meg. A város egyik alapítója Dr. Erasmus Darwin Leavitt, aki doktori praxisát adta fel, hogy aranybányászatba kezdjen. Fénykorában a várost 10 ezren lakták, 1970-re viszont teljesen lakatlanná vált.

8. Glenrio, Texas/Új Mexikó

A város a híres Route 66 mentén állt, ráadásul két állam határán, ami sok szempontból érdekessé tette: az adózási különbségek miatt például a benzin árában voltak nagy különbségek, vagy amikor az egyik államban alkohol-tilalom volt, a másikban pedig, utóbbi felében egy bár működött, elég nagy forgalommal. Amikor megépült az autópálya, a forgalom elkerülte a helyet, ami rövidesen szellemvárossá vált. Ma már a kultikus Route 66 turistái látogatják.

9. Dhanushkodi, India

Az indiai várost 1964-ben egy ciklon érte el, a 280 km/órás szél és a 7 m magas szökőár teljesen elpusztította. A város területe ma is alkalmatlan az itt élésre, a szellemvárosban található romokat turisták látogatják.

10. Great Blasket sziget, Írország

A sziget 1953-ig lakott volt, amikor az ír kormány úgy döntött, nem tudja a lakók biztonságát garantálni, mivel a sziget extrém időjárásban nehezen megközelíthető, ezért evakuálták. Mivel több ír író, Tomás Ó Criomhthain, Peig Sayers és Muiris Ó Súilleabháin is itt élt, a sziget még ma is fontos az írek számára.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel