10 állásinterjú hiba – ne kövesd el

Szerző: Diákszemmel

Belevágtál az álláskeresésbe, elkészítetted a tökéletes önéletrajzot, és be is hívtak interjúra! Mi az a tíz hiba, amit semmiképp ne kövess el?

1. Ne késs

Ez az első és talán a legfontosabb szabály: állásinterjúról ne késs el. Ne időben indulj, hanem korábban, ne bízd magad a forgalomra, tegyél róla, hogy időben tudj érkezni. Most az egyszer rászánhatod azt a plusz időt.

Lehet, hogy később nem is lesz baj a munkahelyen, ha időnként késve jársz be, vagy te vagy a szétszórt, de az állásinterjú az más. Ez inkább egy olyan hagyomány, mint valami legelső megbízhatósági próbatétel: mennyire veszed komolyan ezt az interjút.

2. Ne érkezz korábban

Ugyanakkor ne az legyen erre a megoldásod, hogy odaérsz jó korán, és esetleg még fel is ajánlod, hogy semmi baj, te addig elkávézgatsz a recepción. Hát, az béna, meg túlbuzgó is, ráadásul az interjúztató kellemetlenül fogja magát érezni, tudva, hogy te ott vársz, és hát nem akarod, hogy az interjúztatód kellemetlenül érezze magát miattad.

Szóval, érj oda korábban, ülj be egy közeli kávézóba, és 5 perccel az időpont előtt érkezz meg.

3. Ne kritizáld a korábbi munkaadód

Ha kiadod a korábbi kollégáid, nyilván ki fogod adni az újakat is, nem? Nyilván azt senki nem gondolja, hogy nem panaszkodsz az idióta főnökre otthon, vagy figurázod ki a pszichopata kollégát a barátaid között, na de egy formális helyzetben? Ez rád vet rossz fényt, nem az idióta kollégára, akármit is csinált.

Mondd azt, hogy úgy érezted, ideje váltani, legyél PC, és ezt a legtöbb munkaadó értékelni fogja – általában azzal is, hogy nem kérdeznek bele tovább.

4. Közösségi média

Az az idő már régen elmúlt, amikor a közösségi média egy belterjes felület, ahol obszcén tartalmaknál tagelitek be egymást a haverokkal és „hát ez vállalhatatlan” felütésű képeket osztotok meg saját magatokról az előző esti buliból. Ezt most már korlátozd a chat ablakokra, a megosztásokra pedig tekints nyilvános tartalomként.

A munkaadók 93%-a megnézi a jelentkezők közösségi média profilját: tegyél róla, hogy azt lássák, amit szerinted valóban érdemes látniuk.

5. Ne használd a telefonod

Egy kutatásban HR-esek 60%-a említette a telefon használatát, mint az egyik legnagyobb állásinterjú-hibát, amit a jelentkezők el szoktak követni.

Elfogadhatatlan és illetlen viselkedés egy ilyen helyzetben gyorsan lecsekkolni az e-mailjeid. Még az sem igazán oké, ha kiteszed magad elé az asztalra: egyszerűen csak tedd el ilyenkor a telefon a táskába.

6. Öltözz megfelelően

Az imént is említett kutatásban a HR-esek 50%-a említette a nem megfelelő öltözéket is, mint jellemző hiba. Ne a hétköznapi ruháid vedd fel, öltözz egy kicsit csinosabban, még akkor is, ha öltöny-kosztümre nincs szükség. Lányok a sminket vegyék visszafogottra, az extravagáns kinézet sem cél itt most.

A személyes higiénia, a friss lehelet alapkövetelmény: ne nézz ki úgy, mint aki a napi rohanásban beugrott erre az interjúra is, mielőtt megy tovább.

7. Ne felejtsd el a LinkedIn-t

Legyen LinkedIn profilod, és hivatkozz rá az önéletrajzodban is. A munkaadóknak első dolga lecsekkolni a LinkedIn profilod: megnézni, mennyi szakmabeli közös ismerősötök van, és itt miket tüntetsz fel magadról.

Itt lehetőséged van még több mindent megmutatni magadról szakmai szempontból, ami már az önéletrajzodba nem fért bele: ha felkelted a munkaadó figyelmét, akkor még izgalmasabb jelentkezőnek tűnhetsz.

8. Ne tereld túl gyorsan a fizetésre és egyéb juttatásokra a szót

A munkaadók nagy részének nem jelent problémát, ha érdeklődsz a fizetésről, de ne tűnj túl kiéhezettnek. Nyilvánvaló, hogy érdekel, milyen ajánlatot tudnak neked adni, de előbb győződjetek meg arról mindketten, hogy egyébként akartok együtt dolgozni, és utána jön ezeknek a részleteknek a megtárgyalása.

9. Kérdezz

Minden interjú végén megkérdezik tőled: és neked van valamilyen kérdésed? Legyen, készülj előre! Lehet, hogy az interjú közben nem merül fel benned semmi, de ha meg azt mondod, „köszönöm, nekem most minden tiszta”, annak van egy olyan kicsengése: engem nem érdekel, csak vegyetek fel. Hát, ez is inkább egy hagyomány, de mit csináljunk, az állásinterjú sokkal inkább rituálé, mint érdemi szakmai megbeszélés, játssz a szabályai szerint.

10. Küldj utókövetéses e-mailt

Az interjú után, délután, vagy ha délután volt, akkor másnap reggel, küldj egy e-mailt, amiben megköszönöd a beszélgetést. Ha valamilyen témátok függőben maradt, küldd el linkeket, amire „utaltál”, vagy a kiegészítő információt. Jelezd, hogy várod a visszajelzésüket.

Ne tűnj kétségbeesettnek – legyél magabiztos és udvarias.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel