5 ok, amiért megéri önkénteskedni a nyáron

Szerző: Diákszemmel

Itt a nyár és valószínűleg már most tele a programod nyaralással, fesztiválokkal és nyári munkával, mi mégis azt mondjuk: szoríts egy kis időt az önkénteskedésre is! Miért jó?

1. Kreatív módon hasznosíthatod, amit az egyetemen tanultál

Ha csak a jó szervezőkészséged tudod átemelni az önkéntes munkádba, már az is jó, de külön érdekes tapasztalat lehet, hogy mindazt, amit az egyetemen megtanultál, hogyan tudod egy teljesen másik közegben, más típusú helyzetekben hasznosítani. Egészen más nézőpontba helyezheti a tanulmányaid egy-egy ilyen tapasztalat, ha meglátod egy teljesen más aspektusát mindannak, amit az előadásokon megtanultál.

2. Számítani fog a munkád

Amikor bekerülsz a nagy munkahelyi robotba, azt fogod tapasztalni, hogy amit te elvégzel, az egy részfeladat, ami tulajdonképpen bárki munkájával helyettesíthető. Sőt, majd szépen lassan rájössz, hogy ha nem végzed teljes erőbedobással a munkád, akkor sem történik semmi. Persze szorítunk, hogy ne ilyen helyre kerülj, de ha mégis, akkor ezek a tapasztalatok könnyen oda vezethetnek, hogy a fizetéseden kívül nem látod semmi értelmét a munkádnak, és az nem jó érzés.

Ha viszont önkéntes munkát vállalsz, akkor egyrészt minden esetben sokat számít a munkád, hiszen itt szó sincs látszattevékenységekről: itt amit elvégzel, azt azért csinálod meg, mert senki más nem teszi, viszont valami előre mozdul, ha te mégis megcsinálod. Segítesz.

3. Több tapasztalatot szerzel, mint gondolnád

Itt nincs vállalati struktúra, nincs a hierarchiának az a megnyugtató háttere, amelyben ha elakadsz, egyszerűen mész a felettesedhez, aki megmondja, mit csinálj. Itt sok olyan helyzetbe kerülsz, ami váratlan, mégis neked kell megtalálnod rá a megoldást. Kikerülsz a komfortzónádból, és nem rutinválaszokat kell adj helyzetekre, hanem kreatív, új megoldásokat kell találnod.

Épp ezért..

4. Tapasztalatod lesz a felelősséggel, ami jól mutat az önéletrajzodban

Ez a fajta önálló tevékenység hozzásegít, hogy sokkal jobban tudj döntéseket hozni, legyen bátorságod felelősséget vállalni mindazért, amit csináltál. Ez egy nagyon fontos tulajdonság, ami nem tanulható, csak gyakorlati úton, épp ezért pályakezdők ritkán rendelkeznek vele, és ezt a munkaadók is tudják. Ha azonban a te önéletrajzodban szerepel egy önkéntes munka, akkor a munkaadók is tudni fogják, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel.

Azon kívül pedig már csak azért is jól mutat az önéletrajzodban, mert szimpatikus dolog, ha valaki önkéntes munkát vállal.

5. Új kapcsolatokra tehetsz szert

Olyan emberekkel fogsz együtt dolgozni és olyan területeken szerzel jártasságot, amelyekkel egyébként könnyen lehet, hogy soha nem kerülnél kapcsolatba. Minél szerteágazóbb a kapcsolatrendszered, minél több embert ismersz, az minden szempontból előnyt jelent a számodra.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel