7 egyszerű, de hatékony tipp, hogy felturbózd az önéletrajzod

Szerző: Diákszemmel

A kutatások szerint a munkaadók 7 mp-et töltenek egy önéletrajz átfutásával, ennyi idő alatt döntik el, hogy a jelentkezőt behívják, vagy nem. Nem is kell mondani, hogy mennyire fontos ezért, ránézésre milyen hatást kel az önéletrajzod!

1. Kezdj erősen

Ne a születési dátumod és a gimnáziumod neve legyen az önéletrajzod elején, mert, lássuk be, nem ezek a legerősebb érvek az alkalmazásod mellett. Inkább kezdd el sorolni az erősségeid: akár két-három mondatban, vagy felsorolásszerűen, de azért teljes mondatokban írd össze, mik a legfontosabb készségeid, és ezek létét mi bizonyítja/hol gyakoroltad.

2. Eredmények, nem feladatok

Ne azt írd össze, melyik korábbi helyen mi volt a feladatod, hanem, hogy mit értél el. Ezek legyenek minél inkább számosítható adatok: az első hónapban ilyen növekedést, vagy összesen olyan eredményváltozást.

Ezekből kiderül, hogy egyrészt hatékonyan dolgozol, másrészt pedig hogy érdekel annyira a munkád, hogy pontosan tudod ezeket a számokat.

3. Alakítsd az adott munkára

Olvasd el alaposan, mit írtak le az álláshirdetésben, és arra reagálj: nyilván felsorolják, mit várnak el, írd össze, te milyen alapon állíthatod, hogy rendelkezel az elvárt készségekkel.

Hiába vagy büszke egy bizonyos korábbi munkádra, ha az teljesen irreleváns a jelenlegi jelentkezésed szempontjából, akkor ne helyezz rá nagy hangsúlyt az önéletrajzodban.

4. Emeld ki a fejlődésed

Térj ki arra is, az egyes tapasztalataid során mit tanultál, hogyan fejlődtél a saját területeden. Egyrészt a leírt szónak ereje van, másrészt pedig ismét csak jó fényt vet rád, ha az látszik, ilyen tudatos vagy: pontosan tudod, hogy milyen tudás megszerzésére van szükséged, és mi mennyiben segített ehhez hozzá.

5. Mutasd meg, hogy elkötelezett vagy

Bármilyen nem kötelező, ám hasznos tevékenységben részt vettél a suliban vagy egy korábbi munkádban, azt írd le. Ez azt mutatja, hogy nem csak a kötelezőt csinálod meg, hogy aztán minél gyorsabban leléphess, hanem elkötelezett vagy a tevékenységed és a közösség iránt, amelyben ezt végzed.

6. Villants fel tájékozottságot

Amilyen formában tudod, mutasd be, hogy tájékozott vagy a szakterületed legfrissebb fejlesztéseivel, trendjeivel kapcsolatban. Szakértelmet sugall, látszik, hogy képben vagy. Ha például valamelyik munkahelyeden egy új technológiát ti már ki is próbáltatok, akkor ezt említsd meg, hogy neked már van tapasztalatod ebben.

7. Használd a legfontosabb szavakat

Ne vidd túlzásba, de azért vedd bele az önéletrajzodba az olyan kulcsszavakat, mint alkalmazkodó, innovatív, ezt és ezt értem el, stb. Sok munkaadó szoftverekkel teszteli az önéletrajzokat, és amelyekben nincsenek benne alap kifejezések, azt kiszórják. Mások a szemükkel szkennelik 🙂 És ők is hangsúlyt fektetnek arra, hogy az önéletrajzod arról szóljon, amiről kell: a szakmai tudásodról és a munka szempontjából leghasznosabb készségeidről.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel