8 félelem a külföldön tanulással kapcsolatban

Szerző: Diákszemmel

Ha külföldre mész tanulni, akár csak ösztöndíjjal fél évre, az szuper módja annak, hogy megismerj egy másik kultúrát, függetlenné válj, és új barátokat szerezz. Mégis, van néhány tipikus félelem, ami sokakat visszatart a külföldi tanulástól.

1. Túl drága

Mielőtt ennek alapján teljesen elhessegeted magadtól a gondolatot, kutass kicsit utána. Nagyon sok helyen kínálnak megfizethető lehetőségeket, és az ösztöndíjak között is körülnézhetsz.

2. Túl veszélyes

Persze, a világnak vannak olyan részei, ahova valóban nem érdemes elutazni, de biztos találsz olyan, a saját érdeklődésednek megfelelő egyetemet, ami nem ilyen helyen van.

3. Nem beszélem a nyelvet

Valószínűleg a többi külföldi diák sem. Az egyetemeken már tartanak angol nyelvű kurzusokat – ha fél évig az angolt használva tanulsz, beszélgetsz, legalább magabiztos lesz a nyelvtudásod, bármilyen helyzetben feltalálod magad.

4. Utazás közben jobban meg lehet ismerni egy helyet

Egyrészt ez nem is teljesen igaz, másrészt pedig mi zárja ki, hogy utazz, turistáskodj amíg ott vagy? Bejárhatod a környéket és megnézheted az összes turista célpontot, csak éppen nem kell olyan sűrítve, mint egy nyaraláson, hanem elosztod vasárnap délutánokra. Ami pedig a megismerést illeti: magát a kultúrát, az embereket sokkal jobban megismerheted, ha köztük élsz, a mindennapokban is részt veszel.

5. A munkaadókat nem érdekli a külföldi tapasztalat

Ezt nem tudhatod előre: lehet, hogy egy olyan szemléletű céghez kerülsz, ahol a leendő felettesed fontosnak tartja, hogy többet ismerj a világból, mint a legszűkebb környezeted. Vagy éppen úgy is alakulhat a dolog, hogy sok hasonló jelentkező közül ez különböztet meg téged a többiektől, és ezért választanak téged.

6. Itthon is megtanulhatom, amit tanulni akarok

De lehet, hogy egy új helyen egészen új nézőpontból közelítik meg a területet! A tanulmányaid szempontjából is kifejezetten előremutató lehet, ha egy sokkal tágabb perspektívából is megismered a szakterületed, és megtanulod, hogy sokkal kritikusabban állj mindennel szemben, amit tanítanak neked.

7. Nem lesznek barátaim

Nem ismerkedsz könnyen? Semmi baj. Ezt nem kell erőltetni. Csak engedd, hogy sodródj az árral: rengeteg hozzád hasonló, külföldiként ott tanuló diák vesz majd körül, akik között lesznek kezdeményező kedvűek. Neked csak nem szabad ellenállni, és máris megteremtődik a lehetőség, hogy új barátságokat köss.

8. Alacsonyabb lesz az oktatási színvonal, mint itthon

Nézz utána az egyetemnek, ahova jelentkezel, válassz olyat, amelyiknek elismert a munkássága azon a területen, amit te tanulsz. Biztos, hogy más lesz az oktatás módszere és dinamikája, de ismét csak azt mondjuk: az, ha meglátsz más módokat is, csak elősegíti a kritikus szemléleted.

Egy féléves külföldi tartózkodásnak nagyon sok kellemes hozadéka van, ráadásul jó szórakozás is. Érdemes átgondolni a lehetőségeid, mielőtt csak legyintenél rá.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel