Ez a nagymama 52 vízpartot takarított ki egy év alatt, miután látott egy doksit a műanyag-szennyezettségről

Szerző: Diákszemmel

Egy 70 éves nagymama, miután látott egy dokumentumfilmet a műanyag szennyezettségről, úgy döntött, 2018-ban megteszi, ami tőle telik: 52 tengerpartot tisztított meg egyedül, vagy az unokáival Nagy-Britannia déli partján. És meg is valósította. Miközben a legújabb kutatások már arról szólnak, hogy 2050-re megszűnik az emberi civilizáció, még mindig extrém kevés az ilyen egyedi akció, nem?

Forrás: SWNS

Mert persze könnyű azt mondani, hogy a multik az igazi gonoszak, csakhogy ez nem ad teljes felmentést: egy darab multira jutó környezetszennyezés nyilván arányaiban össze nem hasonlítható azzal, amit egy ember okoz, de összességében valószínűleg több károkozás történik egyéni szinten, mint amiért a multik felelősek. Magyarán: ha mindannyian odafigyelnénk arra, hogy óvjuk a környezetünket, elképesztő változásokat érhetnénk el.

Nézzük csak, mit csinált ez a néni. Amikor látunk egy szemetes tengerpartot, azt mondjuk: miért nem kezd ezzel valaki valamit? Ő pedig úgy döntött, valaki lesz. Fogta magát, és elkezdte összegyűjteni mások szemetét: mindazt, amit ott hagytak, vagy amit kisodort a víz.

Forrás: SWNS

A part tisztítós projektjei mellett városában, Cornwallban létrehozta Final Straw néven azt a kezdeményezést, amiben minél több helyi vállalatot próbál rávenni, csökkentsék a felesleges műanyag-használatot. Látja, milyen károkat okozunk az óceánnak és a teljes öko-szisztémának, és az unokái érdekében szeretne ennek gátat vetni, amíg még lehet.

Forrás: SWNS

Mint mondja, miközben csinálta, sokan azt gondolták, közmunkás. Nem igazán értették meg a koncepciót, hogy ő ezt önként csinálja, méghozzá mindannyiunk érdekében.

Forrás: Final Straw Cornwall

Miután Nagy-Britannia bejelentette, hogy be fogja tiltani a műanyag szívószálakat, szeretné felhívni a figyelmet az egyéb teljesen felesleges, egyszer használatos műanyagokra: a műanyag poharakra, azokra a zacskókra, amikben egyszer hazaviszünk egy dolgot a boltból, aztán pedig kidobjuk. Ehhez helyi szupermarketekben szeretne eseményeket szervezni.

Azért szerencsére követői is vannak. Amikor híre ment a tevékenységének, nagyon sokan csatlakoztak hozzá, és kitakarítottak egy-egy közteret, partot a saját környékükön. Gyerekek is egyre több akciót szerveztek, amelynek során szemetet szedtek. És te mit tudnál kitakarítani a környékeden? Megszervezed?

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel