Így ne reagálj a vizsgaidőszak-stresszre

Szerző: Diákszemmel

A vizsgaidőszak húzós napokat jelent, és az ember hajlamos túlfeszíteni a határait, mondván: csak ezt a pár napot kell kibírni, aztán jöhet a pihenés. Pár dolgot azonban mégse csinálj, ahhoz túl hosszú ez az időszak.

Ne hagyd figyelmen kívül

Ha túl soknak tűnik a tanulnivaló, jellemző „taktika”, hogy figyelmen kívül hagyod az egészet. Nem kezdesz el készülni, mondván, hogy rendesen felkészülni már úgysincs idő. Aztán az utolsó este pár jegyzetből megpróbálsz valami fogalmat alkotni a vizsga anyagáról, hogy másnap legalább „tudj írni valamit” a kérdésekre. Ez jó eséllyel úgysem lesz elég, és neki kell futnod majd még egyszer. Inkább próbálj valami tervet készíteni, és néhány napra elosztani az anyagot.

via GIPHY

Ne hibáztasd magad

A másik véglet, aki folyamatosan szidja magát ebben az időszakban: nem koncentrálok eleget, már megint elkalandoztam kicsit, nem tartom az ütemtervet!

Ha egy kicsit szigorú vagy magaddal, az nem baj persze, segít fegyelmezettnek maradni, de ne szadizd magad folyton! Vannak határaid, ha túltervezted, úgysem fogod tudni teljesíteni.

via GIPHY

Ne tűzz ki irreális célokat

Ez pedig el is visz minket a következő pontig: ne tűzz ki olyan célokat, amik nem megvalósíthatók. Szép dolog, hogy egy napra 16 órányi intenzív tanulási időt osztasz be, dehát ennyit képtelen vagy koncentrálni. Ez nem lustaság vagy elhatározás kérdése, van egy limitje annak, hogy mit és mennyi idő alatt tudsz megcsinálni.

Ha többet tervezel, mint ami reális, úgysem fogod tudni megvalósítani, és akkor csak dühös leszel magadra, amiért elmaradásban vagy. Ez pedig még több stresszt hoz.

Ne hagyd ki a kisebb jutalmakat és szüneteket

Lassan járj, tovább érsz, mondja a mondás, és erre a szituációra is igaz: időről időre jutalmazd meg magad egy kis csokival, vagy egy rövid sorozat epizóddal, sétálj egyet, tarts szüneteket. Ezek a felszabadító időszakok segítenek feltöltődni, és megújult energiával tudsz visszaülni a tanuláshoz.

Ha nem tartasz ilyet? Egy ponton azt fogod észrevenni, hogy 40 perce bámulod ugyanazt az oldalt, annyira nem tudsz már koncentrálni – lehet, hogy több időt töltesz tanulással, de ha sokkal kevésbé hatékonyan, akkor rosszabbul jártál.

Ne igyál túl sok koffeint

Sokaknál gyakori reflex, hogy isznak még egy kávét, kólát, energiaitalt, mondván, hogy már nem megy olyan jól a koncentrációt, majd ez ad egy friss lökést. Csakhogy ez nem jó taktika. Lehet, hogy még egy órát fenn tudsz maradni tőle, de a koffeintől nem több energiád lett, hanem azokat az energiatartalékaid használtad el, amikre máskor lenne szükséged. Például másnap, a vizsgán. Figyelj oda egy kiegyensúlyozott táplálkozás és megfelelő pihenésmennyiség kialakítására, ezzel hosszú távon sokkal többet érsz, mint az ideiglenes koffein felpörgetésekkel.

via GIPHY

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel