Mit csinálj az önéletrajzoddal, ha még nincs munkatapasztalatod?

Szerző: Diákszemmel

Az állásjelentkezéshez akkor is kell önéletrajzot csatolnod, ha még nincs releváns szakmai tapasztalatod – de ilyenkor mit írj bele? Azért ne ijedj meg, van pár ötletünk!

Már sokszor beszéltünk róla, hogy az álláskeresés nem a legőszintébb műfaj: szabályai és rituáléi vannak, amiknek meg kell felelned, még ha feleslegesnek tűnik is. Mert például miért nem mondhatod azt, hogy pályakezdő vagyok, nem dolgoztam még sehol, de ezt tanultam, és most szeretnék kezdeni? Mondjuk persze azért, mert nagyon sokan vannak pont ugyanígy, és a munkaadóknak ebből egyet kell választani.. Na, de elég a lamentálásból! Lássuk, mivel pörgesd fel az önéletrajzod, ha tényleg nincs igazi munkatapasztalat mögötted!

1. Hangsúlyozd a legelőnyösebb tulajdonságaid

Az önéletrajz tulajdonképpen egy olyan termék, melyben saját magad árulod. Tedd hát vonzóvá! Nézd meg, milyen tulajdonságok szerepelnek az amit elvárunk oszlopban az álláshirdetésben, és vedd szemügyre, te melyiket tudod igazolhatóan magadénak. Kosaraztál? Akkor te kiválóan működsz csapatban! Van egy blogod? Akkor kreatív vagy, és jól megy az írásos kommunikáció.

Gondold végig, mire milyen “bizonyítékot” találsz, és írd le. Az fontos, hogy alátámasztás nélkül ne sorold fel az elvárt tulajdonságokat, annak semmi haszna.

2. Indíts egy személyes kijelentéssel

Ez lesz az első benyomás, amit a munkaadó kap rólad. Tegyél ezért egy olyan állítást, amitől érdekesnek tűnsz, ami beszél a személyes motivációdról, ami kiemeli egy olyan fontos készséged, amin semmiképp nem szeretnéd, ha átsiklanának.

Nem kell azért túlgondolni, és ne legyen semmiképp hosszú, mert az már kétségbeesettnek tűnik. Valami olyasmire gondolunk, hogy “Friss diplomás pályakezdő vagyok, aki számára nem ismeretlen a kemény munka.” vagy “Mindig is PR szakember szerettem volna lenni, amióta láttam ennek és ennek az esetnek a kommunikációját, és lenyűgözött, hogy ilyet meg lehet valósítani.”

3. Készségeket sorolj, ne szerepeket

Az önéletrajz elején általában ott sorakoznak a munkatapasztalatok, de ha neked ez nincs, vagy nem releváns a megpályázott pozíció szempontjából, akkor egyszerűen fókuszálj itt inkább a készségekre. Ha például valamely diákmunkában már csoportvezető lettél, aki leírhatod, hogy már szereztél csapatvezetői tapasztalatokat, ha részt vettél egy iskolai esemény megszervezésében, akkor szervezési tapasztalataid vannak, és még sorolhatnánk.

4. Ne hagyd ki a kötelezőket

Van nyelvvizsgád? Jogsid? Jól tudsz használni bizonyos komolyabb szoftvereket? Ne hagyd ki ezt se, még ha nem is érzed feltétlen fontosnak.

Lehet, hogy nem evidens számodra, hogy a munkádhoz beszélned kell nyelveket, de elképzelhető, hogy a cégnél, ahova jelentkeztél, rendszeresen vannak továbbképzések, és ehhez elvárják, hogy megértsd az idegen nyelvű szakmai anyagot.

5. Tüntesd fel a suli melletti tevékenységeid

Írtál az iskolaújságba, önkénteskedtél valahol? Ezek mind-mind feltüntethetők az önéletrajzban, ha rendesen priorzálod őket. Lehet, hogy nem volt munka, lehet, hogy azért csináltad, mert jó bulinak tűnt, de szerezhettél olyan készségeket, amelyek kiemelhetnek más jelentkezők közül.

6. Fejtsd ki a végzettséged

Az, hogy szereztél egy diplomát, az csak egy adat, na de mit tanultál közben? Ez neked lehet, hogy evidens, de a munkaadónak nem. Írd le, ha volt olyan szemináriumotok, ahol rendszeresen prezentálnod kellett, tehát ebben már rutinod van, vagy ha éppen csoportban kaptatok projektmunkákat, amelyekről a végeztével kellett referálnotok. Ezek mind érdekesebbek, mint a diploma ténye önmagában.

Egész sok mindent összeszedtünk, igaz? Vigyázz, ne ess át a ló túloldalára, és ne küldj el egy három oldalas önéletrajzot nulla munkatapasztalattal, de az általános iskolai helyesírási versenyt is megemlítve. A fentiek közül szemezgesd össze a legmeggyőzőbbeket, majd ha kész vagy, még mindig húzd ki a felét. Egy rövid, feszes önéletrajzot kapsz majd, és még te is elcsodálkozol, milyen profinak tűnsz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel