Így készülj fel az utolsó évre a suliban

Szerző:

Most lesz az utolsó éved az egyetemen? Vagy érettségizel idén? A végzős évek mindig húzósabbak, mint a többi, de ha előre készülsz, megkönnyítheted a saját dolgod. Ehhez adunk pár tippet!

Tudd meg, mire számíthatsz

Minden suli, tanár speciális igényeket támaszt, ezért hasznos, ha beszélsz olyanokkal, akik az előző évben végeztek az adott suliban, vagy a te szakodon az egyetemen. Ők tudnak olyan specifikus tippeket adni, ami hasznos lehet, hogy mire fektess kiemelt figyelmet, például hogy egy adott tanár jellemzően mire kérdez rá a záróvizsgán.

Állítsd össze az olvasmánylistád

Az biztos, hogy az utolsó évben sok dolgod lesz a szakirodalommal. Sokat segíthetsz magadnak, ha előre összeállítod, mi az, amit biztosan el kell majd olvasnod, és ezeket honnan tudod beszerezni. Időt takaríthatsz meg, ha nem akkor állsz neki mindent felkutatni, amikor már amúgy is sok más dolgod van.

Tervezz

Nagyon fontos lesz, hogy jó időbeosztást készíts magadnak, ezért legjobb, ha már most beszerzel egy határidőnaplót. Jelöld be azokat a dátumokat, amiket már most tudsz, például, hogy mikor kell leadni a szakdolgozatot, vagy hogy mikor lesz a nyelvvizsga. Ha készítesz egy hozzávetőleges tervet arra nézve, hogy az előtted álló tanulnivalók közül mire mennyi időt szánsz, akkor nagyjábül azt is látni fogod, mikor kell elkezdeni az intenzív készülést.

Dolgozz csapatban

Szervezd meg, hogy az osztálytársaiddal, csoporttársaiddal felosztjátok egymás közt a különböző tételeket, és mindenki dolgozzon ki csak néhányat. Ez nem azt jelenti, hogy a másokéhoz kapcsolódóan te olvashatnál szakirodalmat, de jó kis segítség lesz a többiek vázlata.

Hozd magad formába

Az utolsó évben sok energiára lesz szükséged, szabadidőd viszont kevesebb lesz, mint máskor. Ha még nem jársz el rendszeresen sportolni, kezdj el kialakítani most valamilyen rutint, ami addigra, mire besűrűsödik a tanulnivaló, már természetes része lesz a mindennapjaidnak. Jó lesz a stresszlevezetésre egy kis sport, ráadásul jobban bírod a feladatokat is, ha jó az állóképességed.

Hozzászólások

Szerző: