Könyvajánló a nyárra – nemzetközi irodalom

Szerző: Diákszemmel

Kortárs magyar szerzők könyveinek ajánlója után nézzük meg, mik azok az izgalmas újdonságok a nemzetközi irodalomból, amelyek most jelentek meg magyarul. Jó sok minden van, csak győzzük olvasni!

Jean-Christophe Rufin: Vad tengereken

Tavasszal jelent meg a Benyovszky gróf és felesége kalandos életét bemutató regény, amelyet a két főhős mesél el (éppenséggel Benjamin Franklinnek), felváltva. Érdekes már az a játék is, ahogy a szerző váltogat a férfi és női nézőpont között, de maguk a kalandok is magukkal ragadóak. Hosszú hajóutak, szibériai száműzetés, egzotikus sziget elfoglalása.. olvasmányos és szórakoztató stílusban elmesélt történet, igazi nyári olvasmány.

 

 

 

 

 

Kazuo Ishiguro: Árva korunkban

„A huszadik század elején egy üzletember-misszionárus brit házaspárnak váratlanul nyoma vész Sanghajban. Fiuk, Christopher Banks Angliába kerül, s a 30-as években már ünnepelt magándetektív Londonban. 1937-38-ban Japán a második világháború nyitányaként sorra foglalja el a kínai nagyvárosokat. Sanghaj sorsa is hamarosan beteljesedik. Titkos brit diplomáciai tárgyalások kezdődnek Japánnal, az egész londoni divatos társaság a fenyegető világégésről beszél – főleg, úgy tetszik, Christopher Banks fantáziájában, aki egyre inkább úgy gondolja: ha nem megy vissza gyerekkora színhelyére, és nem oldja meg élete legfontosabb ügyét – szülei eltűnésének rejtélyét -, semmi sem akadályozhatja meg a keleti béke összeomlását, s vele együtt a nyugatiét sem, hiszen Sanghaj a maga európai negyedeivel valóságos szikra a lőporos hordón.

Politikai alvilág (kínai kommunisták és nacionalisták, szovjet kémek, veszélyes angol amatőrök) és üzleti alvilág (ópiumcsempészet) kusza köreibe vész bele Christopher nyomozása során, s ahogy a világ halad a pusztulás felé, úgy hatalmasodik el rajta a rögeszméje – az olvasónak pedig végül magának kell eldöntenie, mennyire megbízható forrásból származik ez az egész történet, és a megoldás csakugyan megoldja-e a rejtélyt.”

Sheila Heti: Változások könyve

A kanadai írónő a gyerekvállalás témáján keresztül vet fel rengeteg kérdést a női szerepekről, a nőiségről, az anyaságról. Attól nagyon izgalmas, hogy ez a nő harminchét évesen nem egyértelműen szeretne gyereket vállalni, viszont érzi, hogy most már meg kell hoznia a döntést. De hogyan hozol meg egy ilyen döntést, és vállalod, hogy felelősen azonosulni tudsz majd vele mindig?

Őszinte és bevállalós módon beszél a gyerekvállalásról, arról, hogy bár ma már egy nő szabadon dönt arról, hogy szeretne-e anyává válni, vagy nem, de közben érzi azt is, hogy ez a kijelentés a mai napig kockázatos, nem mindenki fogadja el.

 

 

Cso Namdzsu: Született 1982-ben

„Kim Dzsijong a nővérével osztozik egy szobán. Az öccsének saját szobája van.
Kim Dzsijong iskolájában a lányok mindig a fiúk után kaptak ebédet, mert így hamarabb kimehetnek az udvarra, hiszen nekik nagyobb a mozgásigényük.
Kim Dzsijong kikap az apukájától, mert molesztálták az utcán.
Kim Dzsijong remek munkaerő, de keresztülnéznek rajta, amikor előléptetésre kerülne sor.
Kim Dzsijong feladja karrierjét – családanya lesz, akár akarja, akár nem. És ő nem akarja.
Kim Dzsijong furán kezd viselkedni, és pszichiáterhez kerül.
Kim Dzsijong nem önmaga többé: végre rátalált önmagára.
Kim Dzsijong nem átlagos nő: Kim Dzsijong teljesen átlagos.

Amikor a Született 1982-ben megjelent, Dél-Koreában szenzációt keltett; a regény azóta is számos beszélgetésnek, vitaestnek témája nemcsak Koreában, de szerte a világon, ahol napvilágot látott. Az intézményesített női elnyomás elleni fellépés mindannyiunkat érintő, húsba vágó téma – akár egyessel, akár kettessel kezdődjön a személyi számunk.”

A nagyon izgalmasnak tűnő könyvbe itt tudtok beleolvasni – engem azonnal beszippantott, máris olvasnám!

Margaret Atwood: MaddAddam-trilógia

Margaret Atwood három kötetes disztópiájának korábban csak az első két része volt olvasható magyarul – most lefordították a harmadikat is, és együtt, gyönyörű borítóval kiadták újra a három kötetet.

A történet azt követően játszódik, hogy a civilizáció, ahogy ma ismerjük, megszűnt, a világ elpusztult. A túlélők ilyen körülmények közt próbálnak új életet kezdeni, miközben az is szépen lassan kiderül, mi okozta az emberiség pusztulását. Atwood iránti rajongásunkról már korábban is írtunk, nagy öröm, hogy újabb alkotása válik magyarul is elérhetővé.

 

 

 

S.A. Chakraborty: Bronzváros

Mitológiai lények, mágia szövi át a fantasy világ egyik 2017-es sikerregényét, amelyben az arab és iszlám mondavilág lényei elevenednek meg egy hatalmas kötetben. Izgalmas teremtett világ, szintén egy valódi nyári belemerülős olvasmány.

 

 

 

 

 

Zadie Smith: Swing time – Egymásnak születtünk

„Ötödik regényében, a Swing Time-ban Zadie Smith ismét „hazai pályán játszik”, hiszen a könyv két főhőse, a névtelen narrátor és gyermekkori barátnője, Tracey abban a nyugat-londoni városnegyedben, Willesdenben nő fel, ahol az írónő született. A narrátor és Tracey egyaránt vegyes házasságból származó gyermek, ám Tracey családjában az anya, míg a narrátoréban az apa fehér. A két lány a helyi tánciskolában ismerkedik össze, s közös szenvedélyük szoros kapcsot teremt közöttük, ám útjaik hamarosan elválnak. A barátnőjénél tehetségesebb Tracey profi táncosként próbál karriert csinálni, míg a narrátor egy New Yorkban élő világsztár énekesnő (és táncos), Aimée személyi asszisztense lesz, és e minőségében – sok más feladata mellett – részt kell vennie az Aimée által egy kis gambiai faluban alapított iskola beindításának munkálataiban. A New York-i luxus után az afrikai szegénységgel és az ottani embereknek a legsötétebb kilátástalánságon is felülkerekedő életerejével szembesülő fiatal lány végül visszatér Londonba, ahol újra találkozik Tracey-vel…”

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel