Miért a kíváncsiság a legfontosabb tulajdonság diákként?

Szerző: Diákszemmel

Hajlamosak vagyunk a suliban egyetlen dolgot szem előtt tartani: azt és úgy megtanulni az adott tárgyból, amit a tanár vissza fog kérdezni, ami ahhoz kell, hogy meglegyen a jegy. Csakhogy ezzel épp a lényeg vész el: az, hogy milyen jegyet kaptál egy-egy adott tárgyból, az az egyetem után senkit, semmilyen körülmények között nem fog érdekelni. Valami más viszont sokkal inkább.

Ez pedig a kreativitásod, ami akkor a leghatékonyabb, ha tudással, ismeretekkel is párosul. Nem feltétlen azokkal a lexikális ismeretekkel, ami a könyv apróbetűjében van, és ami tipikus kérdés a vizsgán, hanem azokkal, amit azon keresztül szereztél, hogy utánanéztél egy-egy felmerülő kérdésnek, komplex összefüggéseket vettél észre a tanulnivaló kapcsán.

Mert a tényanyagot, amit valaki más leírt, azt mindenki meg tudja tanulni, de ez csak az alapját fogja képzeni a későbbi munkádnak. Ahhoz, hogy valami többet tudj adni a leendő szakmádban, ahhoz arra van szükség, hogy gondolkodj azzal kapcsolatban, amit megtanítanak neked. Ehhez pedig sokszor ki kell tekinteni a saját szűken vett szakterületedről. Meg kell találni, mivel áll még kapcsolatban a szakmád, és abban is elmerülni.

Ez egy furcsa stratégiának tűnhet, mert soha nem fogod tudni, hogy valóban kifizetődő-e, amit csinálsz. Viszont minél inkább megőrzöd a kíváncsiságod, minél több felé nyitott vagy, annál több felé elindulhatsz majd, amikor munkát keresel. Ma már egyre gyakoribb, hogy az ember nem azon a területen helyezkedik el, amit tanult, és ez részben annak is köszönhető, hogy a hagyományos egyetemi oktatás nem igazán követi le azt a gyors változást, amin a világ átmegy.

Rengeteg olyan szakma jött létre, ami mögött nem áll egy közvetlen arra felkészítő kurzus, és nagyon sok olyan munka van, ami több különböző szakterületet ötvöz. Mivel az információ, a tényanyagok már sokkal könnyebben elérhetőek, mint korábban, nagyobb szerep jut az egyén gondolkodási képességének. Sokkal előrébb vagy, ha átlátsz rendszereket, ehhez pedig arra van szükséged, hogy amíg tanulsz, legyél mindig kíváncsi: szerezz minél több helyről ismereteket.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel