4 dolog, amin már most változtass, hogy könnyebb legyen a következő év a suliban

Szerző: Diákszemmel

Nem is tudod, hogy a fáradtsághoz, amit az iskolai év végére éreztél, milyen nagy mértékben hozzájárul az a mentális teher, amit a stressz okoz. A szoros határidők, a számonkérések okozta versenyhelyzet a normál hétköznapoknál sokkal jobban megvisel, de jó hír, hogy te is tudod kicsit csökkenteni a stresszt.

Csökkentsd a saját magaddal szembeni elvárásaid

Az ember a saját maga legnagyobb hajcsára: sok esetben viszont több dolgot akarsz megcsinálni, jobb eredményt akarsz elérni, mint ami valójában reális. Természetesen az fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé, és jó teljesítményt akarjunk nyújtani, de legalább ilyen jelentős szempont, hogy ezek valóban teljesíthető célok legyenek. Úgy alakítsd tehát a saját magaddal szembeni elvárásaid, hogy gondold végig, mi az, amit valóban meg tudsz csinálni. Mert ha viszont sikerül, eléred a kitűzött a célt, az nagyon jó érzés.

Találj egy hobbit

Ha még nincs, találj egy hobbit: valamit, amit élvezel csinálni és kikapcsol. Lehet ez sport, valamilyen alkotó tevékenység, mindenképp valamilyen aktív dolog. Ha csak a suli körül forog minden gondolatod, és ezen kívül semmi más tevékenységed nincs, csak néha találkozol a barátaiddal, az jelentősen fokozza a stresszt. Ezzel szemben ha van egy hobbid, az segít átfókuszálni a gondolataid másra, ellazít, és ráadásul még örömet is okoz.

Beszélj emberekkel, kérj segítséget

Ha úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok, mindig beszéld meg valakivel. Sok esetben már az megkönnyebbülést okoz, ha elmondhatod valakinek, ami nyomaszt, ami körül forognak a gondolataid. Arról már nem is beszélve, hogy lehet, hogy a másik ténylegesen segíteni is tud: mond valamilyen olyan ötletet, ami neked nem jutott eszedbe. Ne tartsd magadban a problémáid, az a legrosszabb, amit magaddal tehetsz.

Figyelj oda a tested állapotára

Ha nem figyelsz a testedre, aligha lehetsz jó mentális állapotban. Fontos például, hogy eleget aludj, a kialvatlanság okozta fáradtság kihat a teljes közérzetedre. A rendszeres sport kiválóan oldja a stresszt: ha jól megizzasztod magad időről időre, egészen felfrissülhetsz, és máris vidámabb helynek tűnik utána a világ. A táplálkozás is fontos: ha tartósítószerrel és cukorral teletömött ételeket eszel, az megterheli a szervezeted, és ezáltal tompítja az agyad. Figyelj tehát oda magadra, a tested állapota jelentősen hat a mentális állapotodra is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel