4 klasszikus regény, ami jól jön a sulihoz is

Szerző: Diákszemmel

Olvasni akkor igazán jó, ha a regény valahogy a saját élethelyzetedhez is kapcsolódik. Akkor adja a legjobb élményt, ha, akár egy nagyon távoli kapcsolódással, választ vagy segítséget ad egy dilemmádhoz, tudsz vele azonosulni.. Na, de mi a helyzet a klasszikusokkal? Melyek azok, amelyek akár a sulis életedhez is szólnak?

Összegyűjtöttünk négy olyan klasszikus regényt, amelyek ma, a 21. században is hasznos tanáccsal szolgálhatnak a sulis mindennapokhoz. Ha régóta hozzá akartál kezdeni klasszikusok olvasásához, de nem tudtad, mi legyen az első, ezekből bátran választhatsz!

Büszkeség és balítélet – Jane Austen

Mr. Darcy, vagyis Colin Firth a szökőkútban teljes női seregek szívét remegtette már meg. Ha a regényt még nem olvastad, valamilyen adaptációjával már biztos találkoztál. De érdemes a könyvet is kézbe venni.

Mit is tanulhatsz belőle?
Nagyon szép példája annak, milyen fontos, hogy higgy saját magadban, és állj ki azokért a dolgokért, amelyek fontosak neked. A regény Lizzie-je akkor is felszólal amellett, amiben őszintén hisz, amikor ezáltal szembemegy a társadalmi elvárásokkal, és nem is hajlandó másképp tenni, csak azért, hogy belesimuljon a közegébe, és döccenő nélkül elfogadják.

A suliban ezt nem mindig egyszerű kivitelezni, de ha azt érzed, a körülötted lévők által fennen hangoztatott ítéletekkel te nem minden esetben tudsz azonosulni, akkor ennek a könyv elolvasása után talán jobban hangot is mersz adni!

1984 – George Orwell

Egy disztópikus jövőt ábrázol Orwell 1949-es regénye, amelyre ma könnyű rámondani, hogy tényleg valósággá vált. Egy olyan világban játszódik, ahol az állam úgy áll az emberek fölött, hogy minden lépésüket figyeli. A gondolatrendőrség feladata megakadályozni, nehogy valakinek önálló, a rendtől eltérő gondolata legyen, diktatúra alá hajtva a privát szférát is.

Habár a közösségi média megjelenésével a magánéletünk mellől valóban eltűnt a privát jelző, gondolkodni még szerencsére szabad, és kérdezni is. Ez a könyv megmutatja, hogy milyen fontos, hogy folyamatosan megkérdőjelezz mindent, amit mondanak neked. Az oktatási rendszerünk úgy épül fel, hogy a tanár elmondja, amit tudni kell, te pedig megtanulod ezt, pedig a valóságban nagyon jó lenne ehhez mindig kritikusan hozzáállni – ha számodra nem egyértelmű az állítás, akkor pedig kérdezni.

Ebből a könyvből nagyon szépen kiderül, hogy mi történik akkor, ha az emberek gondolkodás nélkül elfogadják, amit mondanak nekik, ismeretek híján pedig a megfelelő kérdéseket sem tudják feltenni.

Dorian Gray arcképe – Oscar Wilde

Oscar Wilde csodálatos, sötét hangulatú regénye egy olyan férfiról szól, aki bármit megadna, és meg is ad az örök fiatalságért és szépségért: a lelkét cseréli el érte. Megfestik a portréját, és az öregszik helyette, míg ő örökre fiatal és vonzó marad. Csakhogy az évek során egyre keserűbbé válik..

Nem példamese, hanem egy szuper izgalmas lélekrajz, ami nem is lehetne aktuálisabb ma. A közösségi médiában megjelenő életünk csiszolgatása már odáig jutott, hogy utazás során annyira lefoglal a tökéletes szelfi beállítása, hogy el is felejtjük megnézni azt, ami előtt menőn lefotóztuk magunkat; izgalmasabban is eltölthető órák mennek el a filterek megfelelő alkalmazására, hogy a legcsillogóbban nézzünk ki; és az étel ízét már nem is érezzük, különben is, már rég kihűlt, mire a lefotózása után odajutunk, hogy meg is együk. Csak hát mire ez a sok hiúság.

 

 

A nagy Gatsby – F. Scott Fitzgerald

A csodálatos jazz korszakban játszódó regény varázslatos art deco világa már önmagában is élvezet, de közben remekül ragadja meg az emberi természet egyik alapvető gyengeségét. Gatsby az évekkel korábban elveszített szerelmét próbálja visszahódítani. Mérhetetlenül gazdag, partijai mindenki számára a legvonzóbb események, ám eközben ő valójában végtelenül egyedül van: hiába tesz meg mindent, hogy népszerű legyen, mások kedvében járjon, attól őt még nem fogják jobban szeretni, csak amit képvisel.

A regény arra is rámutat, nem szabad a boldogságunkat kizárólag egy másik emberre alapozni. Gatsby annak rendel alá mindent, hogy visszaszerezze Daisyt, ám ettől nem meglepő módon boldogtalan marad.

A könyv színházi adaptációját most ősszel mutatják be a Vígszínházban, amit nagyon ajánlunk.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel