5 dolog, amit nem árt, ha tudsz, ha most költözöl el otthonról egyetemre

Szerző: Diákszemmel

A kollégiumi/albérleti lét, a nagyobb városba költözés, a haverokkal együtt lakás kapcsán általában a rengeteg bulit és a jó hangulatot szokás emlegetni, de kevés szó esik az első hétről…

...amikor azonnal honvágyad lesz

Akármennyire is várod az új helyzetet és akármennyire is nyitott vagy alapvetően, lesz az első héten egy pont, amikor azt sem tudod, mit keresel ott, és csak vissza szeretnél térni a régi hétköznapokba. Ezzel semmi gond nincs, a rengeteg újdonság, ami körülvesz, egy ponton kicsit sok lesz ahhoz, hogy azonnal be tudd fogadni. Ne aggódj, minél jobban berendezkedsz és minél jobban megismered az új környezeted, ez csökkenni fog.

Nem kell, hogy minden cuccod magaddal vidd

Amikor elkezdesz pakolni, hirtelen minden cuccodról azt érzed majd, hogy ez kelleni fog, vagy legalábbis legyen nálad, mert ha mégis szükség van rá, akkor nehogy kiderüljön, hogy nincs ott. A valóságban azonban csak magadnak okozol kényelmetlenséget, ha annyi mindent elcipelsz. Válogasd külön azokat a dolgokat, amiket tényleg napi szinten használsz, és első körben minden mást hagyj otthon. Úgyis fogsz hazajárni, amiről a köztes időkben kiderül, hogy mégis kellett volna, azt ilyenkor magadhoz veheted.

Az első hét szívás

Akárhogy is az izgalmas új élményed kezdete, az első hét alapvetően szívás, ezt be kell látni. Be kell rendezkedned az új helyeden, a suliban is ilyenkor kell az alap adminisztrációkat megcsinálni, még minden új, ezért az olyan alapvető feladatok, mint a terem megtalálása is több időt vesz igénybe, mint később fog. Szóval ne tedd magadra a nyomást, hogy ezt az egészet az első naptól élvezned kell, hacsak nem vagy hiper laza és szuper rugalmas.

A határaid feszegeted majd

Az egyetem már eleve sokkal nagyobb önállóságot követel meg tőled, mint a gimi, itt nem mondják meg, mit hogyan, mikor kell megcsinálnod, csak a végeredményt várják el tőled. Azt, hogy hogyan valósítod meg, mikor szánsz rá időt, rád bízzák. Ezt az új helyzetet is meg kell szokni, arról nem is beszélve, hogy elköltözni otthonról, és felvenni annak a ritmusát, hogy akkor van kaja, ha gondoskodsz róla, hogy legyen, szintén egy újabb kihívás. Közben pedig bekerültél egy teljesen új közegbe, ahol mindenki ismeretlen, és próbálsz beilleszkedni: semmi gond nincs, ha úgy érzed, feszegeted a saját határaid, nyugtasd meg magad, hogy belejössz majd.

Új viszonyod lesz a költségvetésedhez

Könnyen lehet, hogy eddig a van-e pénzem, nincs-e pénzem kérdésed tétje legfeljebb az volt, hogy el tudsz-e még menni a hétvégén bulizni, vagy meg tudod-e venni, ami megtetszett, most pedig az forog majd kockán, hogy ha idő előtt elköltöd a havi limited, akkor hónap végén már nem tudsz kaját venni. Mivel nyilván nem szeretnél állandóan a szüleidhez rohangálni, hogy adjanak még, érdemes előre megtervezned, hogyan osztod be a költségvetésed, és hasznos lehet, ha körülnézel, milyen diákmunkát tudsz vállalni az egyetem mellett: itt.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thought on “5 dolog, amit nem árt, ha tudsz, ha most költözöl el otthonról egyetemre

Comments are closed.