6 lépés: így válassz egyetemet, akár külföldön is

Szerző: Diákszemmel

Van, akinek teljesen egyértelmű, hogy hol fog továbbtanulni, de van olyan is, aki nem ilyen határozott: lehet, hogy azt már tudod, mit szeretnél tanulni, de nem tudod, hol érdemes, vagy mindig is egy bizonyos egyetemre terveztél menni, de már elbizonytalanodtál, hogy min is alapszik ez a döntés, esetleg azon gondolkodsz, piacképesebb diplomát szerezhetsz, ha külföldön tanulsz. Menj végig az alábbi 6 lépésen, és könnyebb lesz a döntés.

1. A szívedre és az eszedre is hallgass

Márpedig könnyen lehet, hogy ez a kettő ellentétes dolgot mond. Ilyenkor próbálj meg mérlegelni, és igyekezz egy köztes megoldást találni. Például ha az összes barátod ugyanarra az egyetemre megy, te pedig máshova terveztél, nem érdemes azért “szakmát váltani”, hogy együtt maradjon a társaság: inkább találd ki, hogyan tarthatod velük továbbra is a kapcsolatot. Ha viszont nagyon érdekel egy terület, de máshova mennél, mert mondjuk ahhoz van érzéked és az biztosabb munkalehetőségeket is kínál, akkor azért alaposan gondold végig, hogyan tudnál mégis abba az irányba elmozdulni, amit az érdeklődésed diktál: nagyon fontos, hogy olyannal foglalkozzunk, ami érdekel.

2. Legyél őszinte magaddal

Fontos, hogy amikor a fent leírtakat végzed, légy őszinte magaddal. Gondold végig inkább egyedül, de ne akarj semmit elhitetni magaddal.

3. Kutass

A szempontjaid alapján végezz alapos kutatásokat, nézz utána az egyetemeknek és akár a nem egyetemi képzéseknek is. Milyen lehetőségeid vannak? Hol tanítanak a legkiemelkedőbb szakemberek azon a területen, amivel te foglalkozni szeretnél? A külföldi tanulásban csak a pénz fog vissza? Nézz utána, milyen ösztöndíj lehetőségek vannak! Böngészd az internetet, számos olyan információ és szempont szembe jöhet, amire te nem is gondoltál!

4. Priorizáld az elvárásaid

Ha már tisztáztad magadban a lehetséges irányokat és utána is kutattál a lehetőségnek, állítsd fontossági sorrendbe a saját szempontjaid. Nézd meg, melyik egyetem felel meg ezek közül a legtöbbnek a lista éléről, ez már egy jó kiindulási alap lehet.

5. Menj be az egyetemre, nézz körül

Ha továbbra is bizonytalan vagy, menj el az adott egyetemre, és nézz körül. Nézd meg, milyen a hangulat, mik az első benyomásaid az atmoszféráról. Menj el nyílt napokra vagy külsősök által is látogatható programokra, és nézd meg, hogy érzed magad a közegben.

6. Keress az ismerőseid között olyanokat, akik az adott egyetemre jártak

Vagy ha te nem ismersz ilyet, akkor ismerős ismerősét. Kérd meg, meséljen egy kicsit az egyetemi életről: néhány szubjektív vélemény és szempont is segítheti a döntésed.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel