6 tipp gólyáknak az első hetekre

Szerző: Diákszemmel

Felvettek? Most kezded majd az egyetemet? Adunk 6 tanácsot, amit később megbánsz majd, ha nem fogadod meg!

Menj el a gólyatáborba

Különösen akkor, ha egyébként nem barátkozol könnyen! A gólyatáborban még mindenki új mindenkinek, ezért különösebb erőfeszítést sem kell tenned, hogy megismerj néhányat ezek közül az emberek közül, akikkel később majd együtt jársz suliba. Az pedig nagyon jó érzés lesz, amikor tényleg elkezdődik a suli, hogy van ott néhány ember, akihez szólhatsz.

Menj el az elsőéveseknek tartott eseményekre

Lehet, hogy maguk az események bénák lesznek, de egyrészt itt is megismerhetsz új embereket, másrészt minél többet figyelsz, tájékozódsz, annál könnyebben kiigazodsz majd az új környezetedben.

Szakadj le a gimis ismerősödről

Sokakkal előfordul, hogy valaki olyannal járnak együtt egyetemre, akivel ugyanabba a gimibe jártak, bár ott nem voltak barátok. Az egyetem eleinte ismeretlen közegében aztán folyton együtt lógnak, mert egymást legalább ismerik a többiekkel ellentétben. De ez nem jó taktika. Amíg a többiek egymással barátkoznak össze, te ebből kimaradsz, ha összezársz az arccal, aki egyébként nem is különösen szimpatikus, egyetlen érdeme, hogy nem idegen.

Vigyázz a pénzeddel

Ha gimiben otthon laktál, most viszont koliba vagy albérletbe költözöl az egyetemre, és hirtelen kapsz egy nagyobb összeget a szüleidtől, ami a havi költségvetésed, akkor eleinte nagyon csábító lehet a szokatlanul nagy elkölthető pénzmennyiség. Belefér ez is, meg tudod venni azt is.. csak aztán a hónap közepére már nem marad semmi, és még kaját kellene venni.

Légy nyitott

Sok minden lesz új az egyetemen, más, mint amit a gimiben megszoktál. Mások lesznek a kapcsolataid a csoporttársaiddal, máshogy állnak hozzád a tanárok, és más lesz a számonkérés, a saját felelősséged módja is. Minél nyitottabban állsz ezek elé a dolgok elé, annál könnyebben belerázódsz az új helyzetbe.

Ne aggódj, ha nem érzed jól magad

Mindezek ellenére az egyetem eleinte lehet, hogy nem az az élmény lesz, mint amire számítottál. Sőt, minél inkább várod, annál nagyobb az esélye, hogy nem pont azt kapod, amit elképzeltél. Ne keseredj el, ha a gimis barátaid hétvégén totál lelkesen mesélnek, te pedig még nem érzel így. Az egyetem egyáltalán nem az az élmény lesz, amit az első pár hétben megtapasztalsz – viszont egy jó hozzáállással már ilyenkor megalapozhatod, hogy jó legyen.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel