Azt tanuld, ami érdekel, vagy ami hasznosnak tűnik?

Szerző: Diákszemmel

Nagy dilemma az egyetem kiválasztásánál, ha van egy érdeklődési területed, amivel szívesen foglalkoznál, de közben pedig jó vagy valami másban, ami egy sokkal biztosabb karriert ígér. Mit csinálj ilyenkor?

Vizsgáljuk meg mindkét oldalról!

Kövesd a szenvedélyed!

Az érdeklődésed irányába elindulás melletti legerősebb érv, hogy most éppen azt próbálod kiválasztani, mivel fogsz foglalkozni nem csak az egyetem alatt, de utána is. A legjobb ötlet természetesen azt csinálni, ami érdekel. Vagy megfordítva: folyamatosan olyat csinálni, ami nem érdekel, lélekromboló dolog, és előbb-utóbb úgyis váltani fogsz belőle.

Nyilván a családod abba az irányba tol, hogy válaszd a stabilabb, biztosabbnak ígérkező lehetőséget, mert nem szeretnék, hogy később nehézségeid legyenek és kudarcok érjenek. Viszont ha nem a kikövezett úton indulsz el, az még nem jelent feltétlenül sikertelenséget. Merni kell belevágni valamibe akkor is, ha bizonytalan vagy, hogy fog elsülni, csak legyen egy kész terved, hogy mit szeretnél végigvinni.

Vizsgáld meg, hogy milyen lehetőségeid vannak kapcsolódó szakirányokkal. Ha elkezdesz egy általános képzést, később még mindig specializálódhatsz egy konkrét, “praktikus” területre. Attól függően, hogy mivel szeretnél foglalkozni, nézd meg, milyen olyan tágabb szakot választhatnál ki, ami teret enged a saját érdeklődésednek, de később valami nyilvánvalóan praktikussá fordítható.

Légy reális, gondolj a jövőre

Amikor azonban az érdeklődésed egy olyan területre irányul, ahol jelenleg még nincs valós tapasztalatod, bármilyen konkrét elképzeled vagy terved, hogy hogyan fogod megvalósítani, egyáltalán, hogy hogyan lehet elhelyezkedni az adott végzettséggel, akkor érdemes a praktikus irányába elmozdulni. Bizonyos területeken tényleg nehéz érvényesülni, és ha nem szeretnéd teljesen kiszolgáltatni magad, akkor hasznos lehet hátteret adni saját magadnak egy olyan szakmával, amihez fordulhatsz.

Mert nyilván te is szeretnél önállósodni, és egy értelmes szakmában tevékenykedni még mindig jobb, mint teljesen érdektelen munkákat elvállalni azért, mert kell a pénz. Gondolhatsz az egyetemi diplomádra egyfajta biztosítékként, és a tanulmányaid alatt elkezdheted megvalósítani azt is, ami az álmod. Ez legalább egy jó próbája lesz annak is, hogy valóban érdekel-e annyira, hogy érdemes legyen belevágni.

Ha rászánod az extra munkát, és egyetem mellett is fektetsz bele energiát, hogy előrébb lépj benne, akkor valószínűleg jó helyen tapogatózol, mert ez foglalkoztat igazán. Gondold végig, hogy abban, ami az érdeklődési területednek megfelel, milyen egyéb tanulási lehetőségeid vannak az egyetem mellett. És azt se feledd, hogy az, hogy milyen diplomát szerzel, nem határozza meg végérvényesen, hogy mivel fogsz foglalkozni. Az egyetem után is rengeteg lehetőséged lesz tanulni, új területek felé nyitni, amit munka mellett is meg tudsz valósítani.

Ahogy az tehát lenni szokott, nincs egy olyan válasz, ami minden esetre alkalmazható, de bízunk benne, hogy a fenti gondolatmenet segített abban, hogy meghozd a döntésed!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel