Könyvajánló – Kotnyeles kölykök

Szerző: Diákszemmel

Ha keresel még egy jó kis kalandregényt a nyárra, akkor van egy tippünk: a Kotnyeles kölykök vicces, izgalmas és nagyon szórakoztató olvasmány.

A katalán Edgar Cantero második angol nyelven írt könyve – az első, ami magyarul is megjelent – címével ellentétben nem kölykökről szól, sokkal inkább young adult horror-komédiával van dolgunk. Egy csapat 25-26 éves fiatalról szól, akik kamaszkorukat mindig a Blyton Hills nevű kisvárosban töltötték, ahol detektívklubot alapítottak, és vizslájukkal kiegészülve rejtélyes eseteket oldottak meg. Utolsó ügyük, a kisváros lakóit kísértő tavi rém esete sikersztorival zárult, ám ők már akkor tudták, hogy nem az igazi rémet fogták el. Itt egy valódi, sokkal bonyolultabb misztikus dolog áll a háttérben, amire tizenéves énjüknek még távolról sem volt kapacitása felderíteni. A sokkoló élmények azonban nyomot hagytak mindannyiukban, az életük eléggé kizökkent a normálisból, a kapcsolatuk pedig megszakadt. Tíz évvel később együtt térnek vissza a kisvárosba, hogy utánajárjanak a félbemaradt ügynek, és pontot tegyenek a rejtély végére, ami mindannyiukat azóta nyomasztja.

A vicces és szórakoztató stílusban megírt regény amilyen kedvesen indul, annyira izgalmassá válik, mire hőseink rendesen belecsapnak a varázslattal és mágiával átszőtt rejtély utáni nyomozásba. Szuper mellékhang a velük együtt nyomozó vizsla szájába adott mondatok humora: nem szólal meg persze valójában a kutya, gesztusainak, csóválásainak „fordítását” írja meg remek stílusban a szerző, akinek valaha volt már állata, nagyon jókat fog mosolyogni ezeken a kiszólásokon.

A regény talán egyetlen hibája a feszültség nem jó arányú elosztása: nagyjából a történet kétharmadánál játszódik le az a kaland, ami feszültségében és izgalmában sokkal inkább beillik finálénak, mint az utána következő, valódi befejezés. Az utolsó nagy küzdelem már vontatott, túlírt, és közel sem olyan félelmetes zárást hoz, de ekkor persze már mindegy, úgyis kíváncsiak vagyunk, mi lesz a befejezés. A Scooby Doo világát rengeteg utalással megidéző Kotnyeles kölykök így is egy kiváló, szórakoztató olvasmány.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel