Közösségi média a suliban: amit csinálj, és amit ne csinálj

Szerző: Diákszemmel

Tagja vagy az összegyetemi zárt Facebook csoportnak? Most kezdesz egy új sulit, és már az első napon bejelölsz mindenkit, akit megismertél? Ha nem szeretnél kellemetlen helyzetekbe kerülni a közösségi média miatt, olvasd át az alábbi tanácsainkat.

Ne csináld: ne zúdíts panaszáradatot a közönségedre

Lassan ment az ügyintézés, nem kedvesen fordult hozzád egy tanár? Ne készíts azonnal vitriolos vagy elégedetlen posztot, amit jól megosztasz. Ha valami kellemetlenül érintett, meséld el a közvetlen közeledben állóknak, de ne tárd azonnal nagyközönség elé: igen, mindenkit érnek kellemetlenségek, az nem vet rád jó fényt, ha te vagy az, aki mindig hangot ad minden apró-cseprő nyűgének.

Csináld: arról posztolj, ami érdekel

Nagyon otthon vagy egy témában, van valami, amit nagyon szeretsz csinálni? Erről például érdemes minél többet írni, akár találhatsz másokat is, akik osztoznak az érdeklődésedben. Amiről viszont nagyon markánsan negatív véleményed van, arról szintén nem a közösségi médiában érdemes tirádákat zengeni. Nem biztos, hogy van lehetőséged kifejteni, miért gondolod úgy, ahogy, és ha a másik máshogy gondolkodik, csak egy veled kapcsolatos negatív kép marad meg a fejében.

Ne csináld: ne ossz meg ciki képeket

A közösségi médiás jelenléted egyre markánsabban részévé válik „a szakmai önéletrajzodnak”: elérhető mások számára, és egyre több HR-es monitorozza valóban végig a jelentkezők online profiljait is, hogy egy teljesebb képet kapjon a munkára jelentkezőkről. Az a kifogásod, hogy dehát mindenkinek vannak őrült bulizós estéi? Ez valóban így van, a hangsúly inkább azon van, hogy mit szeretnél kommunikálni magadról: azokat a pillanatokat, amikor egy kicsit kivetkőztél magadból?

Csináld: kérj tanácsot és segíts te is másoknak

Az, hogy egy Facebook csoportban bármikor elérsz egy rakás embert, aki ugyanarra az egyetemre jár, mint te, rengeteg lehetőséget rejt magában. Mármint, most elsősorban a praktikus kis segítségekre gondolok. Ha elakadsz, tedd fel a kérdésed itt, cserébe máskor te is ajánld fel a segítséged, ha össze kellene futni valakivel, és odaadni neki a jegyzeteid. Ráadásul így új kapcsolatokra is szert tehetsz.

Ne csináld: ne higgy el mindent, amit olvasol

És bár az egymás segítése és a gyors információáramlás hasznos, azt soha ne felejtsd el, hogy amit itt hallasz, az nem hivatalos információ. Valaki minden rossz szándék nélkül érthetett félre egy infót, amit ezáltal rosszul továbbít, más pedig egyszerűen lehet túl parás, vagy túl laza, és inkább azt mondja, amit gondol, nem azt, ami tény – márpedig ezt fontos megkülönböztetni egymástól. Szóval, a valóban jelentőséggel bíró kérdésekben tájékozódj hivatalos forrásból is, mert később nem hivatkozhatsz arra, hogy „a csoportban írta valaki..”.

Csináld: szerezz infót minél több eseményről

A közösségi média arra is jó, hogy információt szerezhetsz több olyan eseményről, ami a sulidban zajlik, vagy ahova a sulidból többen is elmennek. Érdekes beszélgetések vagy programok: ami a szakodhoz kapcsolódik, érdemes minél több ilyenre elmenni, kapcsolatot építeni, minél több mindenről tájékozódni.

Ameddig a közösségi médiás felületek sokáig csak egy közös nyilvánosságot jelentettek a barátaiddal, minél közelebb kerülsz a diplomához, annál jobban részévé válnak a hivatalos életednek is. Érdemes mindig végiggondolni, hogy amit itt megosztasz, az összhangban van-e mindazzal, amit nem csak a barátaid, hanem az egyetem, a leendő szakmád és munkaadóid felé is meg akarsz mutatni magadról – és eszerint kommunikálni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel