MA-képzés: menni vagy nem menni?

Szerző: Diákszemmel

Felvettek MA-ra, de még a nyáron sem tudtad eldönteni, hogy elkezdjed-e? Vagy most állsz a felvételi előtt, és tanácstalan vagy? Mondunk pár érvet az MA-képzés mellett, ami talán nem jutott eszedbe.

Sokkal rugalmasabb ez a képzés, így van időd dolgozni

A mesterképzés már nem követel meg tőled annyi órára járást, mint az alapképzés, így akár dolgozhatsz is mellette. Ha tehát szükséged van arra, hogy rendesen keress pénzt, ez még nem kell, hogy visszatartson az MA-képzéstől.

A munkahelyeken is sokszor elfogadják, hogy suliba jársz

Találtál egy jó gyakornoki helyet, ahol ott tartanának? Mielőtt attól való félelmedben, hogy elveszíted az állást, lemondasz az MA-ról, először beszélj a főnököddel. Sok helyen támogatóan állnak ahhoz, hogy befejezd a sulit a munka mellett. Ez végülis logikus: ők találtak egy jó munkaerőt, akit szeretnének megtartani, ráadásul ha tovább tanulsz, akkor nekik egy még képzettebb kollégájuk lesz.

Időt nyersz

Ha még nem vagy benne teljesen biztos, hogy milyen területen szeretnél elhelyezkedni, a mesterképzésen nyerhetsz egy kis időt, mielőtt el kellene döntened. Persze később is válthatsz irányt a karrieredben, de amíg suliba jársz, sokkal jobb lehetőséged van belekóstolni új szakterületekbe, mint később csak magadtól, hiszen az egyetem remek keretet ad ehhez.

Később több fizetést kaphatsz

Ennek ma már koránt sincs akkora jelentősége, mint régebben, de vannak területek, ahol még függ a díjazás attól, hogy milyen magas végzettséged van. Ha te ezen területek egyikén tervezel elhelyezkedni, akkor számíthat, hogy MA-diplomád is van. Ha ez a helyzet nem is áll fenn, akkor legalább annyi előnyöd származhat belőle, hogy hasonló jelentkezők között a te önéletrajzod talán előrébb veszik, ha látják, hogy neked mesterképzéses végzettséged is van.

Ha most nem csinálod meg, később nem fogod

Sokan azzal odázzák el a döntést, hogy majd később elvégzik az MA-képzést, akár levelezőn, vagy ha már stabilabb lesz a munka, akkor mellette. Megsúgjuk: ha most nem kezded el, később szinte biztos, hogy nem fogod. Van persze néhány igazán elszánt kivétel, de a jellemző sokkal inkább az, hogy amikor már kialakult egy munkarended, egy életritmusod, nem fogod úgy érezni, hogy abba beleilleszthető egy egyetemi képzés.

Az, hogy mennyire van szükséged egy mesterképzéses diplomára, nagy mértékben a szakterület függvénye. Könnyen elképzelhető, hogy soha, semmilyen munkával kapcsolatos helyzetben nem lesz jelentősége, van-e MA-diplomád, de persze olyan területek is vannak, ahol bizonyos szakmai előrelépésnek előfeltétele egy ilyen végzettség. Elsősorban tehát azt tartsd szem előtt, a te szakmádban milyen jelentősége és elismertsége van ennek a végzettségnek, hiszen ez kell a döntő szempont legyen, amikor meghozod a döntést.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel