Milyen készségekre van szükséged, ha tíz év múlva is munkát akarsz találni?

Szerző: Diákszemmel

A technológia gyors fejlődésével jelentősen átalakul mindaz, amire egy munka során szükséged van: egyre több mindent elvégez a számítógép, amit korábban ember csinált meg, viszont vannak dolgok, amikre nem képes a gép. Ezek azonban egyre összetettebbé válnak, neked pedig fel kell zárkózni, ha jó munkát szeretnél majd találni. Mit érdemes fejleszteni?

Kognitív rugalmasság

A legalapvetőbb készség, amire szükséged van, és ami azért nem olyan egyszerű, az a nagyfokú rugalmasság, amivel a munkamódszereket, az adatfeldolgozást kezeled. Tudnod kell alkalmazkodni a folyamatosan változó technikai adottságokhoz, amelyek a munkádat körülveszik majd, az „én ezt eddig nem így csináltam” hozzáállást pedig el kell hagyni.

Digitális írástudás

Az megvan, amikor a tanár behívja a technikust, hogy az bekapcsolja neki a projektort? Bármilyen területen is dolgozol majd, egyre összetettebb kütyükkel kell nap mint nap bánnod, egyre több adatot tudsz kinyerni gépekből, amit tudnod kell értelmezni és használni.

Ahhoz viszont, hogy ezeket valóban a hasznodra tudd fordítani, nem elég, ha mechanikusan megtanulod használni, megjegyzed, hogy mi után mit kell nyomni: minél jobban átlátod ezeknek a működését, annál több lehetséges felhasználásra jössz rá magadtól, ezek pedig hozzájárulnak, hogy új és jobb eredményeket érj el.

Ítélőkészség és döntéshozatal

Minél több adat áll a rendelkezésedre, annál több döntést kell meghoznod ezek alapján. Ezek viszont magukkal hozzák, hogy egyre inkább háttérbe szorul a hagyományos hozzáállás, amely szerint mindenről megkérdezed a felettesed, te pedig mechanikusan megcsinálod, amit ő mondott – mert hiszen nem rohangálhatsz hozzá állandóan.

Ehhez viszont arra van szükséged, hogy biztos legyél a saját tudásodban, átlásd komplexen a saját feladatod, tudj helyesen megítélni dolgokat, és ennek alapján merj döntéseket hozni. Amelyekért pedig vállalod a felelősséget.

Kreatív gondolkodás

A gépek azt a mechanizmust követik, amelyre mi utasítjuk őket. Akkor lehetsz eredményes, akkor tűnhetsz ki mások közül, ha kreatív és innovatív ötleteid vannak a rendelkezésedre álló technológiák felhasználási módjaira. Ehhez viszont szükséged van a fent említett digitális írástudásra és arra, hogy folyamatosan gondolkodj arról, amivel foglalkozol.

A mechanikus munkavégzés tehát egyre inkább háttérbe szorul: pontosan ez az, amit meg tudnak tenni a gépek. Amivel kitűnhetsz, az a gondolkodás, a rendelkezésedre álló technológiák minél kreatívabb használata. Ezekhez pedig sok ismeretre van szükséged mind a saját területed, mind a technológiák lehetőségei terén. A tárgyi tudás helyett tehát a gondolkodás készsége kerül egyre inkább előtérbe, ezt kell elsősorban fejlesztened.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel